VIDEO. Muzeul Kitsch-ului din Bucureşti a fost jefuit

Data publicării:
rapirea din serai

O statuetă reprezentând un leu auriu, amplasată la intrarea în Muzeul Kitsch-ului de pe strada Covaci din Bucureşti, a fost furată duminică dimineaţă, la ora 7.22, de trei indivizi, aşa cum se vede din filmul publicat pe site-ul instituţiei. Directorul Muzeului Kitsch-ului promite o recompensă pentru indicii care să ducă la aflarea făptaşilor: o carpetă cu Răpirea din Serai.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cristian Lica, directorul Muzeului Kitsch-ului din Bucureşti, singurul de acest fel din România, a transmis un apel pentru a găsi făptaşii. „Daţi-ne share şi ajutaţi-ne să-i identificăm. Poate i-ați zărit prin centrul vechi”, este mesajul celor de la Muzeul Kitsch-ului. 

Contactat de News.ro, Cristian Lica a declarat că nu bănuieşte care ar fi motivul jafului şi că se va adresa Poliţiei astăzi. „Vom raporta astăzi pentru că nu am fost în zonă ieri”, a spus Lica. „Trebuie să citesc câteva zeci de mesaje pentru a afla dacă cineva i-a identificat”, a adăugat colecţionarul pentru News.ro. 

Odată cu succesul muzeului a crescut şi cota exponatelor noastre. Pe bursele internaţionale, curatorii muzeului aşteaptă acceptarea noastră în lista obiectivelor UNESCO pentru o relistare. Naivi fiind sau copleşiţi de evenimente am neglijat securitatea a doi lei aurii, pe care i-am plasat pe trepte. Unul dintre ei a fost sustras aseară aşa cum veţi vedea în film”, a scris pe site Cristian Lica.

Cristian Lica bănuieşte că jaful ar avea o cauză: concursul iniţiat de Muzeu prin care se oferă recompense atractive. 

Iniţial am crezut că cineva a fost deranjat de concursul nostru şi a trimis nişte vandali să ne închidă gura. Însă nu credeam că avea cine să fie. Oferim recompense atractive: un bibelou pentru fiecare indiciu relevant, iar pentru indicii care vor duce la recuperarea leului vom acorda o carpetă cu Răpirea din Serai!”, se arată pe site-ul Muzeului. 

Statueta furată reprezintă un leu auriu de aproape 80 cm înălţime şi 30 de kilograme. A fost realizată de vestitul artist de la Săftica, pe care cei născuţi în secolul XX şi-l amintesc din reclama cu ”A murit americanu’!”. „Statueta face parte dintr-o pereche de doi lei aurii care ne împodobesc intrarea şi îi fac pe vizitatorii noştri să zâmbească încă dinainte de a ne călca pragul. Meşterul Dan i-a montat din greşeală invers, adică acum amândoi au privirea în exterior în loc să se uite protector către interior. Şi tot din greşeală s-a zgârcit probabil la adeziv pentru că le-a fost parcă prea uşor hoţilor să se aleagă cu un obiect de artă. Leul nostru ar trebui dat imediat în consemn la frontieră”, a mai scris directorul.

Crucea cu termometru, icoane 3D, peştele din cristal de pe televizor, carpeta Răpirea din Serai şi multe mileuri şi-au găsit loc în primul Muzeu al Kitsch-ului din România, şi al patrulea din lume, care s-a deschis în luna mai, în Centrul istoric, într-o clădire aflată la intersecţia a două străzi: Covaci cu Soarelui. Piesele din Muzeu sunt împărţite pe şapte categorii: Dracula, Religie, Comunism, Design interior, Gypsy, Modern şi Make your own kitsch.

Citiți și: Locul unde criticii de artă fac alergie, iar vizitatorii cu umor se destind

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri