William Brînză, plasat sub control judiciar

Data publicării:
william brinza foto facebook

Actualizare 16.45. William Brînză a fost plasat sub control judiciar.

Anchetatorii susţin că fostul politician, acum avocat, se află în spatele unor afaceri cu bani negri. Toate tranzacţiile ilegale se făceau pe numele mamei sale, cea care figura în acte ca fiind proprietarul unei firme. Complice era fratele fostului deputat.

Prin aceeaşi firmă s-ar fi făcut achiziţii de sute de mii de euro pentru care nu s-au plătit impozite. Ca să adune probe despre aceste infracţiuni, procurorii i-au percheziţionat astăzi locuinţa lui William Brânză. Au pus sechestru pe mai multe bunuri, printre care şi un bolid Aston Martin.


Dosarul a fost deschis în urmă cu trei luni, iar în acest caz a fost audiată, în urmă cu două luni și mama avocatului. Prejudiciul în acest dosar se ridică la 25 de milioane de euro.

Surse judiciare spun că William Brînză este suspectat în dosarul în care, în decembrie 2014, au fost făcute 36 de percheziţii, între care şi la Ministerul Fondurilor Europene. În acest dosar se fac cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, în legătură cu livrări de produse, în special carne, precum şi pentru încercarea de accesare ilegală de fonduri europene. Prejudiciul în acel moment era estimat la aproximativ 100 de milioane de lei. În urma percheziţiilor au fost duse atunci la audieri aproximativ o sută de persoane, printre care şi mama lui William Brînză, reamintește Mediafax.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat că acum, în acest dosar, cercetările îi vizează pe fostul deputat William Gabriel Brînză şi pe fratele acestuia, Daniel Brînză, care, în calitate de administratori a două societăţi - SC Willis Finance SRL şi Alrod Consult SRL - ar fi înregistrat mai multe facturi fictive, luate de la o grupare infracţională, privind achiziţii de consultanţă. Ulterior, banii viraţi în baza facturilor false ar fi fost retraşi din bancă, iar în acest mod s-ar fi produs un prejudiciu de patru milioane de lei.

Cine este William Brînză

Numele lui William Brînză a apărut în politică în anul 2004, când a fost ales deputat pe listele Partidului România Mare. Până atunci era cunoscut doar în Ploieşti, ca om de afaceri local. După doar un an de activitate ca membru al PRM, proaspătul politician pleacă din partidul condus de Corneliu Vadim Tudor în facţiunea colegului Corneliu Ciontu, care devine apoi Partidul Popular. Anul următor continuă traseul politic în alt partid, respectiv PDL, pe listele căruia câştigă în 2008 un nou mandat de parlamentar. De data aceasta deţine temporar şi preşedinţia organizaţiei PDL Diaspora.

În 2012, candidează din nou pe listele PDL, deşi nu îndeplineşte criteriile de integritate impuse de Comisia de Etică a partidului, coordonată de Monica Macovei.

Conducerea centrală decide să treacă peste obiecţiile comisiei de etică, însă William Brînză nu obţine suficiente voturi pentru un al treilea mandat de parlamentar. Tot de atunci nu mai are nicio funcţie publică.

În august 2014 demisionează şi din PDL pentru ca, după doar câteva zile, să-şi anunţe candidatura pentru Cotroceni din partea Partidului Ecologist Român. În această calitate se recomandă astfel: „William Brânză e tânărul de 42 de ani, tânărul care nu poate fi acuzat de nimic, nu este implicat în nicio afacere penală şi tânărul care vine pentru a servi ţara cel puţin cinci ani de zile”.

Citiți și: 

Portret de candidat. William Brînză

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri