Zeci de mii de euro ascunși sub pat și în dulapuri. Detalii din dosarul fostului vicepreședinte UTI

Data publicării:
lire - euro baniGettyImages-1997484

Ion Obloja ar fi creat un sistem de firme care funcţionau pe trei paliere, unele fiind de tipul „fabrici de facturi”. Prin acest mecanism, în care fiecare membru al grupului avea atribuţii specifice şi acţiona concertat şi coordonat, a fost produs un prejudiciu bugetului de stat de peste 21 de milioane de lei, potrivit anchetatorilor, relatează News.ro.

Potrivit anchetatorilor, grupul infracţional a fost constituit în perioada 2009-2011, de Ion Obloja, împreună cu fratele său Dorel Obloja şi cu soţia sa Sorina Luminiţa Obloja, care erau asociaţi şi administratori în mai multe firme cu obiect de activitate prestări servicii. Ulterior, la acest grup au aderat mai multe persoane, printre care contabili şi administratori de firme care erau folosite pentru emiterea unor facturi fiscale false.

Prin aceste facturi fiscal erau atestate relaţii comerciale fictive care să justifice majorarea artificială a cheltuielilor şi implicit deducerea de TVA. Administratorii firmelor ajutat la retragerea unor sume importante de bani provenite din lichidarea unor societăţi aflate în insolvenţă ori a bunurilor acestora, societăţi ce se aflau în portofoliul firmelor de lichidare deţinute de membrii grupului infracţional organizat.

Anchetatorii au date că Ion Obloja, folosindu-se de cunoştinţele economice ale mai ultor angajaţi din grupul de firme UTI, a conceput un mecanism foarte elaborat în care fiecare membru al grupului avea atribuţii specific, acţionând concertat şi coordonat.

Citiţi şi:

Fostul vicepreședinte UTI, cercetat de DIICOT sub control judiciar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri