Își „înscenează” moartea ca să scape de hărțuirea masculilor

Data actualizării: Data publicării:
libelula
Libelulă femelă din specia Aeshna juncea Foto: http://www.british-dragonflies.org.uk/ © David Kitching

Femelele libelule din specia Aeshna juncea se prefac că sunt moarte ca să nu mai fie hărțuite de masculi și forțate să se împerecheze. Acestea se lasă să cadă la pământ, unde stau nemișcate până când masculul care le dă târcoale pleacă, potrivit unui studiu al cercetătorului Rassim Khelifa, zoolog la Universitatea din Zurich, relatează Newsweek.com.

libelula
Libelulă femelă din specia Aeshna juncea Foto: http://www.british-dragonflies.org.uk/ © David Kitching

Este prima dată când un studiu arată că și insectele din ordinul odonatelor își „înscenează” moartea pentru a evita împerecherea. De altfel, speciile de animale care folosesc această tactică în acest scop sunt rare. Cercetătorul a explicat că, spre exemplu, masculul din specia de păianjeni Pisaura mirabilis își înscenează moartea pentru a nu fi ucis de femelă după împerechere. 

Khelifa a făcut această descoperire în timp ce cerceta un alt fenomen: cum afectează temperatura larvele insectelor. El a petrecut două veri în Alpii Elvețieni adunând ouă de libelule și a observat că femelele din specia Aeshnea juncea aveau un comportament ciudat. 

„Mă aflam pe marginea unui iaz lângă Arosa, la circa 2000 de metri altitudine, când am văzut cum o libelulă s-a lăsat să cadă la pământ în timp ce era urmărită de o altă libelulă. Cea care a căzut era femelă și zăcea nemișcată cu susul în jos. Această postură este atipică pentru o libelulă. Masculul a zburat puțin deasupra ei și apoi a plecat. Mă așteptam ca femela să fie inconștientă sau moartă după aterizare, dar m-a surprins când și-a luat zborul atunci când m-am apropiat. Și așa a apărut întrebarea: tocmai a păcălit masculul? Și-a înscenat moartea ca să scape de hărțuiala masculului? Dacă da, atunci asta ar fi pentru prima dată când descoperim această tactică la odonate”., a consemnat Khelifa în studiul publicat în Jurnalul de știință Ecology. 

Hovering Dragonfly
Mascul libelulă din specia Aeshna juncea Foto: Wikipedia

În următoarele luni, Khelifa a consemnat zeci de cazuri în care femelele se lăsau să cadă la pământ și se prefăceau că sunt moarte în timp ce erau urmărite de masculi. Omul de știință a cercetat și comportamentul reproductiv al acestei specii de libelule pentru a vedea de ce recurg la această tactică. Observațiile lui au arătat că femelele veneau la iazul unde masculii așteptau să se împerecheze. Masculii interceptau femelele în aer înainte să aibă loc împerecherea. Apoi masculul zbura în altă parte, în timp ce femela depunea ouă fără să fie protejată, spre deosebire de alte specii de libelule unde masculii păzesc femela în timpul acestui proces. 

„Femelele erau vulnerabile în fața altor masculi care dădeau în mod constant târcoale iazului pentru împerechere”, a explicat cercetătorul. 

De asemenea, cercetarea a arătat cu cât erau mai mulți masculi, cu atât creștea probabilitatea ca femelele să își însceneze moartea. În 86% dintre cazuri femelele s-auprăbușit la pământ. Cele care au continuat să zboare au fost toate interceptate de un mascul. Din cele 27 de femele care s-au prefăcut că sunt moarte, 21 (77,7%) au reușit cu succes să îl păcălească pe mascul. 

Khelifa a sugerat că acest comportament este comun printre femelele din această specie și la rădăcina lui se află mai multe cauze.

„Pe de-o parte, acest comportament e posibil să fi apărut ca urmare a adaptării unor funcții deja deținute. Înscenarea morții există deja în comportamentul libelulelor, doar că femelele din această specie au extins această funcție de protejare în fața prădătorilor pentru a evita să fie obligate să se împerecheze. Pe de altă parte, la originea extinderii acestei funcții poate fi un conflict sexual în urma căruia fiecare sex a adoptat strategiile reproductive cele mai bune pentru supraviețuire”, a notat cercetătorul. 

Chiar dacă este o strategie riscantă, înscenarea morții pare să le fi ajutat pe femele să supraviețuiască mai mult și să facă mai mulți pui fără să fie constrânse. 

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri