Marile puteri, negocieri pentru înarmarea României

Data actualizării: Data publicării:
militari inquam

Cele mai puternice state din lume s-au înscris într-o cursă acerbă pentru vânzarea de armament către România. Vrem avioane de la americani, elicoptere de la francezi şi transportoare blindate de la nemţi. O listă care arată bine pe hârtie, care însă vine cu o notă de plată de zeci de miliarde de euro, care ar trebui achitată în următorii zece ani. La schimb, România oferă teren de antrenament şi avantajul poziţionării ţării noastre, la graniţa NATO cu Rusia.

În mai puţin de un an Statele Unite, Franţa, Germania si Olanda par să-şi fi împărţit livrările de armament către România.

Partenerii de peste Ocean sunt cei care la o primă vedere au cele mai mari contracte. Pe listă sunt sisteme de rachete de artilerie HIMARS. Contractul este de aproximativ 1,25 miliarde de dolari. România ar urma să mai comande 36 de avioane de tip F 16, toate second-hand. Aeronavele vor fi cumpărate cel mai probabil de la garda naţională americană. Nu în ultimul rând ne dorim tot de la americani şi elicopterul de atac de tip VIPER, produs de cei de la Bell Helicopters.

Trecem mai departe şi privim spre Germania. Aproape 600 de transportoare pentru care am putea plăti două miliarde de euro ar urma să fie fabricate în România de un consorţiu româno-german. Producţia poate începe anul viitor la Moreni iar într-o primă fază forţele terestre vor primi peste 270 de autovehicule militare.

Vizita preşedintelui Emmanuel Macron a vizat şi aspectul înzestrării Armatei Române. Franţa vrea să ne livreze rachete cu rază scurtă de acţiune, dar poate cel mai important lucru pe lista de achiziţii a ţării noastre - elicoptere multirol fabricate la Ghimbav. Este vorba despre modelul H215M. O condiţie au însă francezii. Ca statul român să comande 50 de aparate pentru următorii 10 ani.

Olanda se aşează şi ea la masa negocierilor. Au fost la un pas să fabrice corvete pentru forţele noastre navale. Am avea nevoie de patru astfel de nave de luptă. Iar pentru ele plătim 1,6 miliarde de euro.

Acestea sunt principalele programe de înzestrare ale armatei române. Cel puţin pe hârtie ele există. Iar toată această tehnică militară trebuie să fie folosită de armată până în 2026, conform planului de înzestrare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri