Pașapoarte mutate la mall și programări online. Soluțiile pentru a scăpa de cozi la Permise

Data actualizării: Data publicării:
dragos tudorache

Ministrul de interne, Dragoș Tudorache, a anunțat vineri că de luni la serviciul de permise și înmatriculări din Pipera se va lucra în două schimburi, de la 7:00 la 21:00, iar pentru aceasta va detașa 60 de funcționari din aparatul central al Ministerului de Interne. În plus, oamenii își vor putea face și programare online. 

De luni scăpăm de cozile de la Direcţia de Permise şi Înmatriculări. Cel puțin, asta promite ministrul afacerilor interne, după ce vineri i-a chemat la raport pe prefecţii din Bucureşti şi Ilfov şi pe şefii de la Permise şi Paşapoarte.

Ministrul a avertizat că începând de luni va trece inopinat pe la centrul din Pipera pentru a vedea dacă sunt implementate măsurile convenite și dacă mai sunt cozi. Între timp, le cere cetățenilor să nu mai vină cu noaptea în cap și să se așeze la coadă, pentru că nu va mai fi nevoie.

Măsurile dispuse

Dragoş Tudorache a precizat că până luni vor fi cu 60 de funcţionari mai mult la înmatriculări, iar ghişeele se vor închide la ora 21:00, nu la 16:00, ca până acum.

„Începând de luni, centrul din Pipera va lucra în două schimburi: de la 7:00 dimineața, până la 21:00 seara. În fiecare zi lucrătoare.
Pentru aceasta am dispus alocarea imediată, începând de astăzi, a 60 de posturi suplimentare din rezerva ministrului de interne, 50 la București, 10 la Ilfov şi vor fi ocupate imediat prin detaşarea unor lucrători din aparatul central al ministerului”, a anunțat ministrul Tudorache.

„Nu am vrut să iau oameni din stradă, polițiști de la Rutieră, care au mult de lucru”, a precizat ministrul.

El a mai spus că instruirea personalului suplimentar se va face chiar în acest weekend de către personalul de la centrul din Pipera.

Ministrul a mai anunțat că de luni, 28 noiembrie, se va trece la un sistem de programare online în București și Ilfov. Acest sistem este deja implementat în unele județe, între care Suceava. Ca urmare, în acest weekend va fi adus softul de la Suceava și va fi instalat și la București până luni. Vor exista ghișee separate pentru programările online, pentru ca să nu existe o suprapunere cu cei care își iau bonuri de la aparatele dedicate instalate în centru.

De asemenea, din martie, candidații care vor susține proba teoretică pentru permisul auto vor avea posibilitatea să-și facă programarea pentru probele practice sau pentru permis încă de atunci, de pe calculatorul la care susțin testarea, a mai anunțat ministrul.  „Începând din martie 2017 va fi posibil să se programeze automat online de pe staţia, calculatorul, de pe care îşi dau proba teoretică. Aplicaţia va avea un calendar care în momentul în care sunt admişi la proba teoretică, să se poată programa imediat, să-şi aleagă o dată pentru examenul practic şi eliberarea permisului în acelaşi timp”, a explicat ministrul.

O altă măsură, pe termen mediu, însemnând o lună-două, se referă la creșterea numărului de examinatori. „La acest moment, cel puțin pentru București, Prahova și câteva județe din țară s-a ajuns la termenul de 3-4 luni până când se poate da proba practică, pentru că numărul examinatorilor e prea mic. „Am decis să modificăm un ordin de ministru care prevedea exclusiv că personalul Direcției este cel care poate fi atestat pentru această activitate, o voi extinde și la nivelul Poliției rutiere, ca să putem suplimenta numărul examinatorilor, să coborâm termenul la cel mult 30 de zile până când se poate programa o probă practică”, a declarat ministrul. 

Pașapoarte la mall

În ceea ce privește pașapoartele, ministrul a ajuns la concluzia că prezența acestui serviciu în același centru cu serviciul pentru eliberarea permiselor este unul din motivele pentru care se îngreunează întreg procesul.

Ca urmare, începând din 30 ianuarie, serviciul Pașapoarte din Pipera se va muta într-unul din mall-urile din București, într-un spațiu adaptat după modelul din Cluj și Timișoara

Aceasta va permite degajarea în centrul din Pipera a cel puţin 12 ghişee suplimentare care vor fi folosite pentru permise şi înmatriculări auto, ceea ce în timp va permite revenirea la un program normal, pentru că practic va fi vorba de aproape o dublare a ghişeelor.

Ministrul  nu a putut preciza despre ce mall este vorba, dar a promis că va anunța cât de curând numele. Va fi un contract de comodat și spațiul va fi pus la dispoziție gratuit.

Întrebat de ce s-au luat acest măsuri atât de târziu, ministrul Dragoş Tudorache a spus că în septembrie, când a discutat despre cozile de la ghişee, i s-a spus că perioada din vară a fost una excepţională şi că nu se va mai repeta. Tudorache a precizat că a aşteptat să vadă ce se întâmplă şi, pentru să situaţia nu s-a schimbat, a intervenit.    

În ceea ce privește eventuale schimbări din funcție a celor responsabili, ministrul a spus că nu va ezita să le facă, dar deocamdată „a extins încrederea”, va ține situația „sub observație”, dar dacă apar în continuare „derapaje”, nu va ezita să facă demiteri. 

„Mă aştept ca în două luni să revenim la normal, dacă nu oricum, aceste 60 de posturi vor rămâne acolo, nu e doar o alocare, tocmai pentru că pe fondul creşterii economice pe care o avem ne putem aştepta ca numărul înmatriculărilor să crească”, a spus ministrul. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri