Ministerul de Finanțe critică umflarea salariilor la CNAIR, compania le umflă și mai mult

Doru Cireaşă Data publicării:
stefan ionita -dir gen al CNAIR

În timp ce Ministerul de Finanțe acuză Compania de Drumuri că a acordat ilegal sporuri de până la 75% din salarii și cere recuperarea acestora, Compania face ce știe și umflă și mai mult unele salarii. Conducerea CNAIR a decis să acorde unor angajați majorări care depășesc 100%.

stefan ionita -dir gen al CNAIR crop

Foto: Stefan Ioniță, șeful CNAIR. La o lună după ce a primit somația Finanțelor, el a decis să facă la fel

Potrivit unui document făcut public recent, Direcţia Generală de Inspecţie Economico-Financiară din Ministerul Finanţelor a desfăşurat o amplă operaţiune de verificare la CNAIR, cu intermitenţe, în anii 2013, 2014 şi 2016.

Una dintre concluzii este că CNAIR nu a respectat prevederile incluse în Contractul Colectiv de Muncă (CCM) şi Contractul Individual de Muncă (CIM).

”Diminuarea patrimoniului companiei, pentru perioada 2011-2015 (perioadă aflată în cadrul termenului de prescripţie), cu sumele acordate fără bază legală, cu nerespectarea prevederilor legale, ale CCM, ale CIM şi a deciziilor directorului general, sume reprezentând salarii de bază majorate cu procente cuprinse între 2,5% şi 75%, precum şi a celorlalte sporuri de natură salarială aplicate la aceste majorări şi acordate”, se arată în document.

Potrivit CCM, persoanele nominalizate de directorul general să facă parte din unităţile de implementare pot beneficia de o majorare a salariului de bază cu până la 75%. Însă, ANAF a atras atenţia că aceste majorări au fost acordate fără întocmirea documentelor justificative.

Direcţia Generală de Inspecţie Economico-Financiară din Ministerul Finanţelor a cerut CNAIR să identifice sumele acordate fără bază legală şi să le recupereze de la persoanele responsabile.

Paradoxal este faptul că CNAIR a continuat să acorde astfel de sporuri inclusiv după ce Ministerul de Finanțe a cerut companiei să recupereze sporurile plătite ilegal. La finele lunii ianuarie, deci la o lună de la încheierea controlului efectuat de către Ministerul de Finanțe, șeful CNAIR, Ștefan Ioniță, a propus Consiliului de Administrare al Companiei să îi acorde lui Crăciunel Sorin Dicu, avansat director în cadru direcției tehnice, o creștere cu 60% în conformitate cu Contractul Colectiv de Muncă și un alt spor de conducere de 45%.

Crăciunel Sorin Dicu este persoana care ar urma să ocupe funcția lăsată liberă de către Ștefan Ioniță în fruntea Direcției Tehnice, după ce acesta a fost numit interimar la conducerea întregii companii.

Potrivit documentelor, cele două majorări s-ar aplica unui salariu care atinge deja nivelul de 7.093 de lei. O au doua persoană norocoasă este Sorin Pâtiu și el beneficiar al unui salariu de 7.093 lei la care se aplică cele două creșteri menționate, prin decizie a directorului general Ștefan Ioniță.

16864608_225737271224123_5000777550642067657_n

16831823_225737277890789_2275895179779384825_n

Problema este însă că măsura dispusă de Finanțe va provoca un cutremur. Fiind majorări salariale, acestea au intrat inclusiv la calculul pensiei cuvenite foștilor angajați. De aceea afectați ar putea fi nu cei 238 de salariați de la sediul central din București al CNAIR, după cum se prevede în somația Ministerului de Finanțe, ci și alte mii de angajați din țară și foști angajați ai companiei care s-au pensionat.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri