Ministrul Fifor: Armata cumpără elicoptere fabricate în România

Data publicării:
elicopter

Armata română va cumpăra elicoptere militare franţuzeşti produse la fabrica Airbus de la Ghimbav-Braşov, a anunţat astăzi ministrul Apărării, Mihai Fifor. Discuţiile au început la îndemnul grupului din Franţa şi primele discuţii au fost despre 15-16 aparate de zbor, un contract evaluat la peste 200 de milioane de euro.

Armata a comandat modelul Airbus H215, elicopter cu două motoare: transportă 22 de militari cu viteza de 278 de kilometri pe oră iar un plin de combustibil ajunge pentru o misiune de patru ore.

Aparatele militare franţuzeşti vor fi folosite şi în operaţiuni umanitare, mai ales în caz de calamităţi: inundaţii şi înzăpeziri.

Mihai Fifor, ministrul Apărării: Vom face prima parte a contractării anul acesta. Elicoptere care vor fi produse pe linia de la Brasov.

Ministerul Apărării s-a hotărât să cumpere elicoptere fabricate la uzina Airbus din judeţul Braşov după ce a primit un sfat de la producătorul francez.

Olivier Michalon, vicepreşedinte Airbus: Când vrei să exporţi, prima reacţie a potenţialului este să întrebe dacă ţara unde se produce aparatul îl şi cumpără.

La schimb, Airbus promite investiţii de aproape 50 de milioane de euro şi promovarea modelului fabricat la noi în toată lumea. Începerea producţiei de elicoptere Airbus în judeţul Braşov va însemna 350 de locuri de muncă pentru linia de asamblare.

Ruxandra Morar, reporter Digi24: Înţelegerea dintre IAR şi Airbus Helicopter aduce avantaje şi pentru muncitorii de la Ghimbav. O parte din subansamble vor fi facute la IAR.

Dacă statul semnează contracul până în decembrie, primele elicoptere Aribus ar putea fi asamblate în judeţul Braşov la mijlocul anului viitor. Fabrica IAR Ghimbav nu mai construieşte elicoptere de aproape 15 ani. În 2002 a început colaborarea cu francezii de la Eurocopter, vechiul nume al Airbus, dar numai pentru întreţinere şi reparaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri