Mobilizare la graniţa de sud-vest a României, din cauza refugiaților

Data actualizării: Data publicării:
polititia de frontiera refugiati

Ministerul de Interne a aprobat măsuri suplimentare de siguranţă în zona frontierei de sud-vest, în urma încercărilor tot mai frecvente din partea refugiaților de a traversa granița Serbiei cu România.

polititia de frontiera refugiati

Patrulele la graniţă se vor intensifica, iar frontiera va fi supravegheată cu ajutorul elicopterului şi pe timpul nopţii. În luna august s-au intensificat încercările de trecere frauduloasă a frontierei.

Zilele trecute, doi sirieni au fost prinși, în timp ce încercau să intre ilegal în România, prin Vama Bechet, ascunși într-un camion. Oamenii legii au reuşit să îi depisteze cu ajutorul unor aparate care detectează bătăile inimii. 

Joi, 12 refugiaţi sirieni, printre ei şi cinci copii, au fost descoperiţi de poliţiştii de frontieră în timp ce încercau să iasă ilegal din ţară şi să treacă în Ungaria. Toţi cei 12 adulţi erau înghesuiţi într-un autoturism condus de un cetăţean bulgar. Toţi cei cinci copii erau ascunşi în portbagajul maşinii. Fugarii le-au spus anchetatorilor că voiau să ajungă în vestul Europei şi că îi plătiseră şoferului câte cinci sute de euro pentru a-i trece ilegal în Ungaria.

Sirienii sunt cercetaţi pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei, iar bulgarul, pentru trafic de migranţi.

Cu toate acestea, potrivit Inspectoratului General pentru Imigrari, în primele şase luni, 450 de persoane au cerut azil în România, cu 40% mai puţine faţă de anul trecut.

Comunicatul Poliției de Frontieră:

Începând de azi-noapte, în vederea creşterii gradului de siguranţă la frontiera de sud-vest a României, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara acţionează în comun cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Timiş, Grupării Mobile de Jandarmi Timiş, Inspectoratelor de Poliţie Judeţene Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi, precum şi Inspectoratului General de Aviaţie, în baza unui plan comun de menţinere, asigurare a ordinii publice şi creşterii gradului de siguranţă a cetăţeanului, aprobat de ministrul Petre Tobă.

În această perioadă, efectivele care îşi desfăşoară în mod curent activitatea în zona de competenţă a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara sunt sprijinite de dispozitive comune, formate din poliţişti de frontieră de la sediul I.T.P.F. Timişoara, jandarmi şi poliţişti, care acţionează zilnic la frontiera verde. Totodată, echipaje din cadrul Inspectoratelor de Poliţie Judeţene Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi acţionează în sistem integrat, numărul acestora putând fi suplimentat în funcţie de situaţia operativă.

De asemenea, echipajele de la sol beneficiază de sprijinul unui elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie care execută misiuni de supraveghere aeriană în zona de competenţă a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte.

Aceste acţiuni au ca scop asigurarea ordinii publice şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere la frontiera de sud-vest a României. Echipajele mixte sunt dotate cu echipamente de ultimă generaţie, autospeciale cu sistem de termoviziune şi câini de serviciu.

Astfel de acţiuni de cooperare interinstituţională s-au mai desfăşurat şi în alte zone aflate în competenţa Poliţiei de Frontieră Române, la frontierele de nord şi de sud, contribuind astfel la creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri