Modificările Codului Penal, explicate pe înțelesul tuturor cu exemplul lui Gigel, funcționarul șpăgar

Data actualizării: Data publicării:
mita

După ce ieri a explicat de ce modificările Codului de procedură penală ar pune în pericol persoanele care sunt victimele unor abuzuri, Alexandra Lăncrănjan, procurorarea din dosarul „Tel Drum - Dragnea”, explică modul în care noul cod penal desființează, practic, acuzațiile de corupție.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

De ce te afectează pe ține modificările Codului de procedura penală? #3

Gigel este un funcționar care ia mită la eliberarea fiecărui document. Gigel știe că oricine vine la ghișeul lui are mare nevoie de actele emise și nu se îngrijorează că nu va avea în continuare bani suplimentari.

Pentru că Gigel nu e prost, nu ia mită cu martori de față. Gigel a aflat că prin modificările Codului de procedura penală ceea ce spune denunțătorul nu mai este așa important, așa că nu îi este foarte frică nici dacă vreun cetățean s-ar duce să povestească.

Gigel mai știe și că va fi anunțat rapid dacă există o investigație, deoarece procurorii au acum obligația să îl facă suspect imediat ce îi cunosc numele, că altfel vor munci degeaba.

Până acum Gigel putea fi adus la instanță sau parchet fără să fie citat înainte și se putea evită situația în care Gigel pleacă în Maldive până se prescrie fapta. Acum, pentru că el comite “doar” niște infracțiuni de corupție, magistrații trebuie să îl citeze și Gigel are timp să facă ce vrea el.

Pe Gigel nici nu îl mai poate aresta nimeni, deoarece el nu fuge, nu distruge probe (doar își cumpără diverse cu banii din mită) iar noile legi consideră din start că Gigel nu este așa periculos pentru societate încât să poată fi arestat.

Cum Gigel nu e prost nu își lovește mituitorii pentru a le lua banii (atunci ar fi arestat) doar îi pune în situația de a nu avea altă variantă de a obține actele necesare.

Gigel își continuă activitatea și ia mită de 10, 100, 500 de ori într-o luna, în funcție de câți cetățeni se prezintă la ghișeu. Are o mașină faină și caută last minute pentru Bora Bora că până se termină ancheta și judecata se pot întâmpla multe. Poate se modifică și Codul penal și mita o să fie contravenție”, explică procuroarea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri