Neurolog: Căldura duce la deteriorarea metabolismului cerebral. Un edem cerebral poate fi evitat dacă te fereşti de soare

Data publicării:
durere de cap getty
Foto: Gulliver/ Getty Images

Expunerea la soare în orele amiezii poate reprezenta un risc chiar şi pentru oamenii sănătoşi, întrucât căldura duce la deteriorarea metabolismului cerebral şi, pe de altă parte, factorul termic în sine poate produce un edem cerebral care se manifestă prin dureri de cap, chiar şi vărsături şi stare generală mult alterată. Un edem cerebral nu este un lucru sănătos şi, chiar dacă este reversibil la oamenii tineri şi sănătoşi, nu este cazul să ajungi într-o asemenea situaţie, a declarat prof. dr. Dana Boering, medic specialist în recuperarea neurologică la Clinica St. Mauritius din Meerbusch, Germania, relatează News.ro.

durere de cap getty
Foto: Gulliver/ Getty Images

Medicul Dana Boering, plecată din România din 1984, participă în perioada 30 iunie - 6 iulie, la Eforie Nord, la Congresul internaţional de neurologie, care reuneşte RoNeuro Brain Days şi International School of Neurology.

„Când vorbim de temperaturi extreme, pe de o parte, permeabilitatea barierei hematoencefalice creşte la căldură şi duce la deteriorarea metabolismului cerebral şi, pe de altă parte, factorul termic în sine produce, semn clasic al insolaţiei, un edem cerebral care se manifestă prin dureri de cap şi care dacă nu eşti atent ajunge până la vărsături şi stare generală mult alterată”, a spus Boering.

Ea a arătat că un edem cerebral este reversibil la oamenii tineri şi sănătoşi, care au stat acasă la rece 24 de ore, s-au hidratat şi le-a trecut insolaţia, dar oricum situaţia este de evitat. „După părerea mea, este mai bine să petreci ziua sub o umbrelă şi să mergi să se răcoreşti în mare. Orele de dimineaţă, până la 10.00, poţi să stai, razele infraroşii dăunătoare sunt mult mai puţine decât la prânz şi efectele asupra creierului şi sistemului vascular sunt mult mai puţine”, a explicat neurologul.

Potrivit acesteia, nu este suficient că pui o batistă udă pe cap şi să spui că te-ai răcorit. „Batista udă se usucă în trei minute şi să zici că te-ai protejat este prea mult. Treaba serioasă este să stai la umbră. Adică să stai sub umbrelă şi atunci poţi rămâne toată ziua, pe plajă dacă nu ai alte suferinţe. Durerea de cap este primul semn al insolaţiei”, a precizat medicul.

În plus, Dana Boering a atras atenţia celor care suferă de boli neurologice sau cardiace să evite soarele chiar şi dacă stau sub umbrelă. „Pentru cei care suferă de boli neurologice şi cei cu suferinţă cardiacă cel mai înţelept este să nu iasă din casă să se ferească de soare în intervalul 10.30 - 17.30. Clar să nu iasă din casă. Pacienţii cu accident vascular cerebral (AVC) să aibă grijă că pot fi afectate şi vasele coronariene şi, dacă au o ameţeală, o stare de rău, să solicite ajutorul medical. Numărul de accidente vasculare este mai mare în această perioadă. Este recomandat să se hidrateze şi să bea cel puţin doi litri de apă pe zi, iar cei cu suferinţă cardiacă să măsoare şi tensiunea arterială”, a mai spus medicul neurolog.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri