O femeie din Maramureș și-a construit gardul din pietre semiprețioase, fără să aibă nici cea mai mică idee

Data actualizării: Data publicării:
irina berintan
Foto: Adevarul.ro

Gardul gospodăriei unei maramureșence ar putea valora mai mult decât întreaga sa casă. Femeia a refăcut recent gardul, cu piatră adusă de pe munți, fără să bănuiască însă că s-a ales cu o adevărată comoară în curte, relatează Adevărul.ro.

irina berintan
Foto: Adevarul.ro

Specialiștii susțin că pietrele ar fi, de fapt, jasp, o piatră semiprețioasă din care se confecționează bijuterii. Irina Berințan, o femeie din Maramureș, și-a construit gardul din două plase de sârmă, între care a turnat pietre.

„Piatra au adus-o de pe Valea Romană. E cremene. Nu ştiu să aibă vreo valoare. Au adus-o din pădure. E un loc la care îi zice Izvorul de cremene. Aici, pe vale, este cremene de culoare albă. Şi aici este destulă, dar ei au adus-o de acolo. Aici mai avem în curte o bucată mare, au pus-o acolo, că e frumoasă”, a povestit Irina Berinţan, pentru Adevărul.

gard
Foto: Adevarul.ro

Băimăreanul Ionică Pop, un topograf pasionat de munte, spune că în zonele vulcanice se găsesc, în general aceste pietre semipreţioase şi că nu e singurul loc unde se pot întâlni. „Şi eu am văzut gardul şi am rămas şocat. Însă pietrele au valoare după ce sunt prelucrate, şlefuite”, a menţionat el. „Jaspul e o piatră semipreţioasă, un silicat şi are nuanţe de maro, roşcat, ocru. În general, e întâlnit în zonele vulcanice. Şi pe la Băiţa mai este, dar şi la Firiza”, a mai explicat el. De asemenea, el a mai menţionat că în zonă se mai găsesc granaţi.

Citește mai multe pe Adevărul

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri