Pașapoartele NU vor fi gratuite de la 1 februarie 2017

Data actualizării: Data publicării:
PASAPORT BANCNOTE EURO AGERPRES
Foto: Agerpres

Românii vor plăti în continuare pentru pașaport. Sunt eliminate doar o parte din taxe, după adoptarea de către Parlament a legii care elimina 102 taxe. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, în 6 ianuarie, după ce prima dată a retrimis-o în Parlament.

PASAPORT BANCNOTE EURO AGERPRES
Foto: Agerpres

Presa a relatat că, de la 1 februarie 2017, persoanele fizice nu vor mai trebui să plătească taxe la eliberarea pașapoartelor, conform potrivit Legii nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, ce a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 15 din 6 ianuarie 2017 şi va intra în vigoare la 1 februarie 2017.

Ce taxe nu vor mai plăti persoanele fizice de la 1 februarie:

- taxa pentru eliberarea unui pașaport electronic, a unui pașaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei, procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, la cererea unor persoane fizice sau juridice străine, eliberarea de adeverințe, precum și alte servicii prestate de autorități;

- taxele pentru acordarea cetăţeniei române şi pentru redobândirea acesteia;

- taxa aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ sau înregistrarea cererii pentru aplicarea apostilei;

- taxa pentru cazierul judiciar/fiscal;

- taxele aplicate supralegalizării sigiliilor şi semnăturilor de pe un act oficial;

- taxele pentru identificarea unei persoane pe teritoriul României;

- taxele consulare şi de cetăţenie, percepute la misiunile diplomatice şi oficiile consulare de carieră ale României în străinătate, spre exemplu: taxele pentru înregistrarea cererii de eliberare a unei cărți de identitate sau a unei cărți electronice de identitate, taxele pentru eliberarea unui paşaport sau a unui titlu de călătorie, sau taxele pentru legalizarea semnăturii de pe un înscris sub semnătură privată.

Însă, trebuie știut că prețul unui pașaport este format din trei taxe: contravaloarea fizică a pașaportului, taxa de eliberare și recuperările.

Mai precis, prin legea amintită mai sus se elimină doar ultimele două taxe. Prin urmare, românii vor plăti în continuare pentru pașaport. Iată noile tarife:

pasapoarte

Procurile, care costă în acest moment 60 de euro, vor costa 3 euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri