Pedepse mai dure pentru elevii care își lovesc profesorii

Data publicării:
elevi

Elevii sau părinţii care lovesc profesori ar putea face până la 6 ani şi jumătate de închisoare, dacă agresiunea are loc în şcoală. Comisia Juridică a Senatului a aprobat un proiect care majorează pedepsele pentru astfel de fapte. Propunerea îi aparţine senatorului PSD Şerban Nicolae. Opoziţia nu a votat proiectul şi a cerut, în schimb, majorarea pedepselor pentru politicienii corupţi.

Alina Gorghiu, senator PNL: „În toată Europa trendul este de diminuare a limitelor pedepselor. Haideţi să pun altfel problema şi să discutăm despre faptele de corupţie care s-au înmulţit în România. Dacă la profesori întărim protecţia prin creşterea limitelor pedepselor, înseamnă că şi la faptele de corupţie ar trebui să mărim limitele pedepselor.”

Șerban Nicolae: „De acord. Da. Da.”

Alina Gorghiu: „Eu cred, însă, că nu limita maximă a pedpsei va diminua fenomenul.”

Șerban Nicolae: „Dorim majorarea pedepselor pentru corupţie, da. Eu da.”

Legea nu îi vizează doar pe elevi, ci pe oricine loveşte sau ameninţă un profesor la catedră. Alina Gorghiu a propus ca votul să fie amânat cu două săptămâni, astfel încât ministerul Educaţiei să aducă statistici actualizate. Pentru că datele aduse de iniţiatorul legii, Şerban Nicolae, sunt de acum doi ani.

Şerban Nicolae, senator PSD: „Peste 70.000 de profesori români au fost celpuţin odată jigniţi, ameninţaţi de către elev sau părinţi sau de către alte persoane. Studiul făcut pe 1.200 de şcoli cu număr total de peste jumătate de milion de elevi. Poate că această propunere nu va avea efectul scontat. Mâinile în sân sigur nu vor avea niciun efect.”

În acest moment, pedeapsa pentru loviri sau alte violenţe este de până la 5 ani de închisoare, iar pentru vătămare corporală gravă de până la 10 ani. Dacă şi plenul Senatului votează proiectul, pedepsele se vor majora cu o treime. Legea a fost deja votată de Camera Deputaţilor anul trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri