Pedepse mai mari pentru trafic și consum de droguri. Cei care tolerează uzul narcoticelor în locuințe sau alte spații riscă închisoarea

Data actualizării: Data publicării:
Un bărbat arată un plic cu droguri.
Bărbatul a fost arestat în China în 2014 având asupra sa cinci kilograme de metamfetamină. Foto: Getty Images

Traficanţii de droguri sau cei care pun la dispoziţie locuri amenajate în scop de consum riscă pedepse cu închisoarea de la 7 la 15 ani, potrivit unui proiect pentru modificarea Legii 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, adoptat în şedinţa de luni a Senatului.

Potrivit deputaţilor de la PNL care au iniţiat acest proiect, „Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea. extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi. Dacă faptele prevăzute (...) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi”.

Proiectul de act normativ mai prevede pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru „Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, procurarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de rise pentru consum propriu, fără drept”. Dacă faptele menţionate privesc droguri de mare risc, pedeapsa este detenţie de la 2 la 7 ani.

Citiți și:
Managerul Spitalului Sf. Stelian: Vârsta de debut în consumul de droguri a scăzut dramatic, la 10-12 ani

Pedepse cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi riscă şi cei care pun la dispoziţie, „cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri”, conform aceluiaşi proiect.

„Indiferent de cauză, dependentul de droguri este o persoană care este prinsă emoţional şi fizic de droguri şi a cărui viaţă este centrată în jurul obţinerii acestor droguri. Dependenţa îl afectează pe toate planurile: fizic, emoţional, socio-profesional şi spiritual. De aceea, consider că înăsprirea legislaţiei în acest domeniu, a pedepselor mai ales pentru cei care sunt traficanţi de droguri este absolut necesară”, argumentează iniţiatorul în expunerea de motive a proiectului de act normativ, potrivit Agerpres.

Proiectul legislativ a fost transmis spre dezbatere şi adoptare Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri