150 de ani de la înfiinţarea Senatului. Președintele în funcție, Traian Băsescu, neinvitat la ceremonie

Data publicării:
tari-1

Actualizare 12.25. „M-am opus şi mă opun intenţiei unora din clasa politică şi din societatea civilă de a desfiinţa Senatul, sub pretextul eficientizării sistemului. Democraţia nu este o societate pe acţiuni, nu o poţi analiza aşa cum faci cu un SRL. Beneficiile ei sunt altele şi ţin de exerciţiul drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, de suveranitatea poporului”, a spus Iliescu.

Potrivit lui Iliescu, a spune că desfiinţăm Senatul şi reducem numărul de aleşi din motive de economii bugetare este cea mai bună dovadă de refuz al democraţiei.

”Senatul şi Camera Deputaţilor nu sunt fabrici de legi, nu au normă de producţie legislativă”, a mai spus Iliescu, arătând că ar vrea să vadă în Parlament, ca mulţi români, mai multe dezbateri cu adevărat politice, pe probleme fundamentale ale României, şi a opinat că multe probleme sunt create de excesul de legiferare.


Discursul președintelui Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu

Intonarea imnului de stat al României, „Deșteaptă-te române”, de Andrei Mureșanu

Fostul președinte Ion Iliescu a evitat să discute despre neinvitarea lui Traian Băsescu la această ceremonie solemnă pentru că subiectul este unul „delicat”.


La evenimentul aniversar participă foştii preşedinţi ai României Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, premierul Victor Ponta, reprezentanţi ai Executivului, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, foştii preşedinţi ai Senatului, conducători ai principalelor instituţii ale statului, membrii Curţii Constituţionale, Patriarhul Daniel, Principesa Margareta, precum şi membri ai corpului diplomatic.

La acest eveniment solemn va lipsi preşedintele României, Traian Băsescu, după ce preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că nu l-a invitat pe şeful statului. Motivul invocat de Tăriceanu a fost că nu doreşte să creeze „un moment penibil”, având în vedere că şeful statului a militat constant pentru Parlament unicameral, deci, implicit, pentru desfiinţarea Senatului, scrie Mediafax.

Conducerea Senatului a hotărât, luni, că decizia privind invitarea preşedintelui Traian Băsescu la aniversarea Senatului revine exclusiv preşedintelui acestui for legislativ, Călin Popescu Tăriceanu, care, de altfel, a reiterat decizia sa de a nu-l invita pe şeful statului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri