ACL va cere joi Avocatului Poporului să sesizeze CC cu privire la OUG privind migrația politică

Data publicării:
victor ciorbea juramant avocatul poporului

Deputatul PNL Theodor Nicolescu a declarat că joi dimineață va fi depusă la Avocatul Poporului solicitarea de sesizarea a Curții Constitiționale în cazul ordonanței de urgență 55/2014, privind migrația politică.

Nicolescu a susținut că ordonanța este neconstituțională pentru că încalcă reglementarea din legea fundamentală care precizează că ordonanțele de urgență nu pot afecta regimul instituțiilor fundamentale, între acestea numărându-se administrația locală.

”Avem deja patru sau cinci decizii ale Curții Constituționale care de fiecare dată au spus că interzicerea traseismului este constituțională și de altfel vine în concordanță cu dispozițiile articolului 8, alineatul 2 din Constituție, care statuează faptul că partidele sunt cele care preiau voința populară și o transformă în decizie politică”, a afirmat deputatul PNL. El a susținut că nu se dovedește urgența adoptării actului normativ, iar argumentele invocate în prezentarea ordonanței sunt ”minciuni grosolane”.

”Probabil că după mintea domnului Dragnea nu mai funcționează consiliile județene sau locale, dar asta este o minte de baron care spune așa: dacă nu funcționează cum vreau eu, înseamnă că nu funcționează. În realitate, consiliile locale și județene se întrunesc și adoptă sau nu adoptă proiectele de hotărâre cu care sunt învestite”, a precizat deputatul PNL. În plus, Nicolescu a susținut că este neconstituțională și introducerea ”supleanților” ca o categorie distinctă de aleși locali, astfel încât prevederea afectează drepturi electorale care nu pot fi reglementare prin ordonanță de urgență, conform Constituției.

El a menționat că, dacă Avocatul Poporului nu va sesiza Curtea Constituțională, PNL va contesta în contencios administrativ ordonanța de urgență și va cere în instanță sesizarea Curții. ”Dacă de data asta nu reușim să oprim un astfel de abuz constituțional, se poate ca orice guvern, orice majoritate la fel de abuzivă sau poate chiar mai abuzivă decât cea pe care o conduc Ponta, Dragnea și ceilalți baroni locali să facă lucruri la fel de grave. Ideea este că trebuie să spunem o dată pentru totdeauna că nu putem să acceptăm migrația politică și legea asta nu mai trebuie schimbată”, a declarat Nicolescu. El a menționat că Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, nu are nevoie de mai multe de o zi pentru a citi ordonanța de urgență care este tipărită în Monitorul Oficial pe o singură pagină.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri