Activitatea DNA, sabotată de Guvern. Ce le reproșează Kovesi miniștrilor Toader și Dan

Data actualizării: Data publicării:
COMBO_INQUAM_TOADER_KOVESI_INSPECTIA_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, susține că procurorii au număr foarte mare de dosare în lucru și că ministerele care ar putea sprijini activitatea Direcției nu dau curs solicitărilor primite. În medie, un procuror se ocupă de 80 de dosare penale.

COMBO_INQUAM_TOADER_KOVESI_INSPECTIA_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

„Volumul de activitate în DNA crește în fiecare an. Avem peste 10.000 de dosare de gestionat cu aproximativ 120 de procurori. Fiecare procuror are cam 70-80 de dosare în lucru. Nu poți să lucrezi în 80 de dosare o dată. Nu ai cum fizic să faci acest lucru. Fiecare procuror are unul sau doi polițiști care-l ajută în activitate. Acum, ne confruntăm cu o altă situație: la o parte dintre polițiștii care au lucrat în DNA timp de șase ani expiră acel termen de detașare”, a explicat Laura Codruța Kovesi în interviul acordat Europa FM.

Șefa DNA a dat și un exemplu concret: a cerut ministrului Carmen Dan detașarea a cinci polițiști, dar răspunsul a fost negativ.

Am cerut Ministerului de Interne să ne detașeze un număr de cinci polițiști. De obicei, aceste cereri se semnau după o săptămână, după două săptămâni. Avem cereri din iunie, avem cereri din august la care nu am primit răspuns. Am avut o discuție instituțională cu doamna ministru, care mi-a explicat că au o situație mai deosebită, că au fost foarte multe pensionări și că resursele în minister sunt altele și că trebuie să-și prioritizeze activitatea în funcție de resursele ministerului. Sigur, replica mea a fost că, sigur, e decizia dumneaei, dar nu cred că cinci oameni care ar trebui să lucreze în DNA influențează într-un mod categoric activitatea Ministerului de Interne, care are zeci de mii de angajați, da?”, a declarat Kovesi.

Potrivit procurorului șef al DNA, nici Ministerul Justiției nu sprijină Direcția în ceea ce privește suplimentarea personalului. „Avem peste cinci reveniri la Ministerul Justiției, încă de anul trecut, după ce a apărut decizia Curții Constituționale, în care am spus că trebuie suplimentate resursele umane, că avem nevoie de oameni. Am primit 40 de posturi anul trecut, de anul trecut până în acest an, în luna august, am făcut patru-cinci reveniri la Ministerul Justiției pentru a fi sprijiniți”, a precizat Kovesi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri