Adrian Năstase condamnat. Reacțiile politicienilor

Data publicării:
Dana Nastase-Mfax

 

În direct la Digi24, Ion Cazacu, avocatul lui Adrian Năstase, a spus: „O decizie proastă pentru apărare”.

Sebastian Lăzăroiu, consilier al președintelui Traian Băsescu, a scris pe contul său de Facebook: „Totuși una din promisiunile USL pare să se îndeplinească: dreptate până la capăt”.

„Astăzi pe monitoarele de la PSD era afișat: "AMR 49 de săptămâni, 6 zile şi 2 ore". Mă înșel eu sau e o greșeală de calcul?”, a mai reacționat Sebastian Lăzăroiu.

Codrin Ștefănescu, secretar adjunct al PSD: „Eu, personal, sunt șocat. Nu sunt surprins”.

„Este o execuție publică”, a mai spus Ștefănescu.

Monica Macovei, fost ministru al Justiției, a declarat la Digi24: „Este un succes al justiției și este o lecție pentru toți politicienii”. 

„Nimeni nu mai poate să susțină că sunt dosare politice. Probele sunt pe masă și judecători de la Înalta Curte l-au condamnat”, a mai spus europarlamentarul PDL.

Monica Macovei a comentat și declarația politicienilor PSD, care au spus astăzi că sunt alături de Adrian Năstase: „Dacă sunt alături de el, să se ducă cu el”.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 că, dacă atitudinea lui Cătălin Ivan, purtător de cuvânt al PSD, va fi reluată și de Victor Ponta, „atunci domnul Ponta face un lucru foarte grav”.  

„Speră să dea dovadă de responsabilitate politică dincolo de încăierearea pe care o are cu domnul Băsescu și să nu comenteze decizia justiției”, a spus jurnalistul.

Dana Barb, sora lui Adrian Năstase, a spus că l-a avertizat pe acesta de mai multe ori: „Ai vrut să fii patriot, acum trebuie să plătești”.

„Este o decizie a instanței pe care noi am primit-o cu tristețe. Ne așteptam la altă sentință. Suntem alături de familia lui Adrian Năstase. Cred că el a plătit deja foarte mult. Faptul că dscutăm atât de mult de decizia unei instanțe arată până la urmă răul pe care l-a făcut Traian Băsescu politizând justiția din România”, a spus Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânt al PSD.

Acesta a adăugat că angajamentul USL este de a lupta cu „regimul lui Traian Băsescu” și și-a exprimat convingerea că se va lupta și după ce președintele își termină mandatul.

Vicepreşedintele PSD, Marian Vanghelie, a declarat că sentinţa primită de fostul premier Adrian Năstase în dosarul Zambaccian „este prea mult, indiferent de faptele pe care le-a făcut”, avertizând că se creează „un precedent foarte periculos”.

Puiu Hașotti, liderul senatorilor liberali, a spus la Digi24 că nu are cum să se bucure de această decizia a instanței, „spre deosebire de Monica Macovei”. 

Deputatul PNL Alina Gorghiu a susţinut, potrivit Mediafax, că întreaga clasă politică ar trebui „să înveţe ceva din condamnarea fostului premier” şi să nu folosească ideea unui proces politic în explicarea deciziei în cazul acestuia.

Alina Gorghiu, deputat PNL, a declarat ulterior pentru Digi24 că „este o hotărâre extrem de dură și, dacă nu suntem ipocriți, ne așteptam foarte mulți dintre noi”.

„Este o hotărâre pe care judecătorii au luat-o în baza probelor din dosar și ar trebui să ne limităm sau să respectăm această decizie, că au avut judecătorii în spate ca motivare un exemplu în lupta anticorupție”, a punctat depuatul.

Declarații de dinainte de aflarea sentinței

Cred sincer că, pentru toate lucrurile importante şi bune pe care domnia sa le-a făcut pentru România, ideea de a fi hăituit o viaţă întreagă de sistemul domnului Băsescu este o mare nedreptate”, a afirmat premierul Victor Ponta.  

Suntem alături de Adrian Năstase. Am fost, în tot acest timp, alături de domnia sa, îi ținem pumnii”, a declarat și europarlamentarul Cătălin Ivan.

„Îi doresc mult succes şi Dumnezeu să îl ajute să facă faţă la aceste încercări”, a spusGheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi.

Și Rovana Plumb, vicepreşeinte PSD, a avut un mesaj de susținere pentru Adrian Năstase: „Doresc din tot sufletul să se facă dreptate şi suntem alături de el”.

„Sper într-o soluţie care să îi fie favorabilă după atâţia ani”, a declarat, la rândul său,Ecaterina Andronescu, vicepreşedinte PSD.

Și deputatul Viorel Hrebenciuc s-a alăturat susținătorilor fostului premier. „Să îl ajute Dumnezeu”, a spus deputatul. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri