Akos Mora NU mai este senator

Data publicării:
akos mora facebook

Foto: Facebook

ACTUALIZARE 18:14 Akos Mora spune că nu există nicio decizie de instanță privitoare la încetarea calității sale de senator. Totuși, Akos Mora spune că și-a depus demisia pentru a nu pune Senatul într-o situație delicată. Imediat după ce i-a înaintat demisia președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a supus la vot în plen constatarea vacantării postului de senator al lui Akos Mora. Senatorii au adoptat hotărârea cu 65 de voturi pentru, trei abțineri și cinci împotrivă.

ACTUALIZARE 18:11: Akos Mora a vorbit la tribuna Senatului. El a declarat că va demisiona doar dacă cineva îi va da „un argument legal” pentru acest lucru. Aceasta, în condițiile în care are o decizie de incompatibilitate definitivă și irevocabilă.

____________________________

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spunea luni că va cere astăzi un vot în plenul Senatului pentru a constata starea de incompatibilitate a senatorului.

La începutul lunii octombrie, însă Călin Popescu Tăriceanu spunea că „Senatul nu primește ordine și dispoziții de la alte instituții”, după ce ANI a cerut revocarea mandatului lui Akos Mora.

Subiectul se află pe ordinea de zi a ședinței Senatului, la punctul al treilea.

Akos Mora a anunțat săptămâna trecută că se autosuspendă din PNL, dar că mandatul său de senator „merge mai departe”, până când Parlamentul „va vota pe acest subiect”.

Agenția Națională de Integritate a constatat că Akos Mora, fost consilier judeţean de Mureş, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât SC Moragroind SRL, societate în cadrul căreia acesta deţinea funcţia de director şi calitatea de asociat, a încheiat contracte de execuţie a unor lucrări în valoare totală de 15.689.344 de lei cu unităţi aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Mureş şi cu alte unităţi administrativ-teritoriale din judeţ. Raportul a fost confirmat de Înalta Curte de Casație și justiție printr-o sentință definitivă.

Akos Mora a refuzat să demisioneze, susținând că starea de incompatibilitate era legată de mandatul de consilier județean, nu de cel de parlamentar.

Potrivit legii, însă, demnitarii și funcționarii aflați în incompatibilitate trebuie să demisioneze din funcțiile pe care le ocupă și timp de trei ani nu pot ocupa funcții publice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri