Alegeri 2009. Generalul Coldea nu merge la Comisie. Scrisoarea fostului nr. 2 din SRI

Data actualizării: Data publicării:
FLORIAN COLDEA - AUDIERE - COMISIA DE CONTROL SRI
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Generalul Florian Coldea nu merge mâine la la comisia parlamentară care anchetează alegerile prezidențiale din 2009. Acesta a trimis parlamentarilor scrisoare prin care anunță că nu se prezintă la audieri și că nu are vreo cunoștință despre vreo faptă care să fi putut afecta rezultatul electoral.

Coldea explică într-o scrisoare de două pagini cum prezența sa din seara alegerilor acasă la Gabriel Oprea nu a încălcat regulamentele militare aplicabile personalului miltar SRI și nu a afectat în niciun fel conduita sa profesională sau îndeplinirea sarcinilor de serviciu.

"De asemenea, în mod firesc, ca orice cetățean, ocazional am avut și activități cu caracter privat — fără nicio legătură cu atribuțiile mele de serviciu sau care să implice calitatea mea profesională. Menționez că aceste activități, deși private, se supun prevederilor din normele și regulamentele militare aplicabile personalului SRI și nu au afectat în niciun fel conduita mea profesională sau îndeplinirea sarcinilor de serviciu. Precizez că în contextul particular al zilei de 6 decembrie 2009, nu am luat cunoștință de niciun fel de date, informații, respectiv fapte sau împrejurări referitoare la posibilitatea afectării rezultatului scrutinului electoral sau cu privire la alte aspecte care fac obiectul activității comisiei", a scris Coldea.

"Rămân un susținător consecvent al eforturilor tuturor instituțiilor pentru protejarea și promovarea intereselor statului român, în orice împrejurare. În acest sens, încurajez orice persoană care consideră că deține date sau indicii privind eventuale abateri de la lege și/sau regulamentele militare în ceea ce privește activitatea mea profesională sau personală să își îndeplinească obligația legală și morală de a se adresa prompt autorităților competente. Voi fi la dispoziția acestor autorități, ca de fiecare dată, pentru clarificarea tuturor aspectelor ce pot arunca vreo umbră asupra carierei mele care, vă asigur, s-a desfășurat sub semnul jurământului militar pe care l-am onorat permanent", a menționat acesta în scrisoare.

În luna aprilie, Parchetul General a anunțat că a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări "in rem" sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz și falsificarea documentelor și evidențelor electorale, după dezvăluirile jurnalistului Dan Andronic despre alegerile prezidențiale din decembrie 2009. Andronic a scris că, în decembrie 2009, în seara zilei în care a avut loc turul al doilea al alegerilor prezidențiale, înalți demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea.

În replică, fostul vicepremier Gabriel Oprea a declarat că întâlnirea organizată la el acasă a fost o "simplă cină", unde i-a invitat pe George Maior, Vasile Dîncu, Anghel Iordănescu, Dan Andronic și Neculai Onțanu.

Alături de Florian Coldea, și Laura Codruța Kovesi a fost invitată mâine la audieri. Este a doua invitaţie pe care parlamentarii i-o trimit Laurei Codruţa Kovesi. Aceasta a refuzat să meargă în Parlament, inocând o decizie a CSM potrivt căreia procurorii nu pot fi audiaţi de o comisie parlamentară.

Şeful Comisiei, social-democratul Mihai Fifor, sugerează că cei doi ar putea fi traşi la răspundere dacă refuză să fie audiaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri