Băsescu: PMP nu face niciun fel de alianță cu PSD și nu l-ar vota pe Cioloș premier

Data publicării:
traian basescu 2

Traian Băsescu, președintele PMP, anunță, într-un interviu acordat news.ro, că formațiunea sa nu va încheia "cu certitudine niciun fel de alianță cu PSD" după alegeri și nu l-ar vota ]n Parlament nici pe Dacian Cioloș ca șef al Guvernului rezultat după alegeri. Orice înţelegere a PMP, spune fostul şef de stat, porneşte de la discuţia de prim-ministru, funcție pentru care el este cel susținut de partidul pe care îl conduce. Băsescu speră ca PMP să obțină peste 10% la alegerile din 11 decembrie.

traian basescu 2

Traian Băsescu a declarat, referindu-se la alianțele postelectorale pe care PMP le-ar putea încheia după 11 decembrie: "nu gândesc nimic legat de alianțe acum. Ce pot spune însă cu certitudine este că nu vom face niciun fel de alianţă cu PSD". 

Întrebat dacă va face o înțelegere cu liberalii, Băsescu a răspuns: "Am spus că exclud varianta PSD. În ce ne priveşte, considerăm că suntem îndreptăţiţi să dăm prim-ministru al Guvernului, indiferent care ar fi scorul pe care îl vom înregistra după alegeri. Mă gândesc la un scor eligibil, cu intrarea în Parlament". 

Fostul preşedinte este de părere că fiecare partid care participă la alegeri este important să-și anunțe încă dihn timpul campaniei electorale persoana pe care o susține pentru funcția de prim-ministru. În opinia sa, prin anunțarea celui susținut să devină premier s-ar putea organiza dezbateri cu cei pe care partidele îi consideră buni pentru funcţia de prim-ministru, din care electoratul să înţeleagă ce vrea fiecare partid de la cea mai autorizată figură a partidului. "Aşa, fără să îţi declari o intenţie de prim-ministru, parcă şi campania este mai săracă", a spus liderul PMP.

Traian Băsescu spune că electoratului îi este mai greu să aleagă între partide la alegerile de la 11 decembrie în condițiile în care PSD nu și-a anunțat persoana pe care o susține în fruntea unui Guvern. "Chiar dacă văd că domnul Dragnea face eforturi majore să prezinte tabele, tabelaşe, multe din ele fără suport în realitatea bugetară a României, totuşi PSD nu-şi declară intenţia de nominalizare a prim-ministrului, ceea ce e rău pentru campanie", a spus Băsescu. În privința posibilității ca Liviu Dragnea să fie până la urmă premierul PSD, Băsescu a spus că România este o țară cu 21 de milioane de locuitori și se poate găsi şi un prim-ministru care nu a fost condamnat. "Nu cred că cel mai bun lucru este să punem un om care a avut o condamnare, fie ea şi cu suspendare", a adăugat el în interviul acordat news.ro.

Liderul PMP, care deschide lista formațiunii sale la Senat, a reluat criticile la adresa premierului Dacian Cioloș, pe care liberalii au anunțat că îl susțin pentru funcția de șef al Executivului după alegeri.  Băsescu a spus în interviul citat că nu-l va vota în Parlament pe Dacian Cioloș în fruntea noului guvern care va rezulta după alegeri. Cum răspunde Băsescu la întrebarea dacă PMP îl va susține pe Cioloș ca premier? "Nu. PMP, cu cei 8 parlamentari pe care îi avea, a votat împotriva învestitirii Guvernului Cioloş, ca idee de Guvern tehnocrat, iar ce face Dacian Cioloş acum nu e cinstit. El vrea să fie prim-ministru, nu vrea să se bage în ceea ce el consideră a fi mizeria politică şi trebuie spus că nu poţi să mănânci griş cu lapte şi să nu ţi se scurgă pe lângă". Răspunsul lui Băsescu la întrebarea referitoare la votul PMP în varianta în care se va ajunge la Parlament cu Cioloş şef al Executivului: " N-aş fi de acord, măcar şi pentru incorectitudinea cu care se manifestă în timpul acestei campanii. Spune că nu vrea partide, dar face campanie pentru PNL. E incorect".

Întrebat ce părere are despre prestaţia miniştrilor tehnocraţi, Băsescu a folosit sintagma lansată de PSD la adresa Cabinetului condus de Dacian Cioloş - Guvernul zero. "Nu cred în Guvern tehnocrat. Pentru mine, valoarea este zero a unui astfel de Guvern. Chiar ei s-au autodefinit ca fiind Guvernul zero şi zero rămâne. Le observ tupeul miniştrilor, agresivitatea miniştrilor, capacitatea de propagandă a miniştrilor lui Cioloş, dar în spatele lor e un hău. Şi de experienţă de guvernare, şi de cunoştinţe legate de sistemele pe care le conduc. Uitaţi-vă la sănătate. Tot timpul auzim: nu mai sunt vaccinuri pentru bebeluşi", a spus Băsescu.

În acest context, Băsescu a menţionat că PMP are de oferit miniştri competenţi - Cristian Diaconescu, la Externe, Valeriu Steriu, la Agricultură, Sigfried Mureșan, la fonduri europene, iar Eugen Tomac, la un minister care ar urma să se ocupe de unirea cu Republica Moldova.

În privinţa scorului electoral pe care şi l-a propus PMP, Băsescu a precizat că ținta propusă este de obținere a peste zece la sută, menționând că nici în sondajele comandate de partidul pe care îl conduce, în acest moment nu există prognoze de scor electoral format din două cifre. Băsescu a spus că măsurătorile arată o creștere a intențiilor de vot pentru PMP de la începutul campaniei. De asemenea, Băsescu a mai precizat că partidele competitoare pentru PMP sunt PNL și ALDE.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri