Dorina Rusu (CNA) cere audierea conducerii TVR

Data publicării:
dorina rusu cna

Dorina Rusu, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), consideră, că decizia de a nu difuza interviul cu Dacian Cioloş la Televiziunea Română poate fi asimilată unui act de cenzură şi va cere în următoarea şedinţă a instituţiei o întâlnire cu conducerea TVR pentru clarificarea situaţiei, potrivit news.ro

dorina rusu cna

Dorina Rusu, membră CNA

”Decizia conducerii TVR de a opri difuzarea interviului cu premierul Dacian Cioloş în emisiunea «Viaţa satului» ne întoarce la vremurile de tristă amintire din ianuarie 1990, când acelaşi TVR, subordonat FSN,  nu putea să transmită reportaje de la mitingurile opoziţiei «pentru că era ceaţă». Ca membru CNA, voi cere în următoarea şedinţă o întâlnire cu conducerea TVR pentru clarificarea acestei situaţii, care poate fi asimilată, în opinia mea, unui act de cenzură”, a transmis Dorina Rusu.

Membrul CNA a precizat că în calitate de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, instituţia din care face parte are obligaţia să asigure respectarea exprimării pluraliste de idei şi de opinii.

Dorina Rusu a citat articolul 6 din Legea audiovizualului, care prevede: ”(1) Cenzura de orice fel asupra comunicării audiovizuale este interzisă. (3) Sunt interzise ingerinţe de orice fel în conţinutul, forma sau modalităţile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autorităţilor publice sau a oricăror persoane fizice sau juridice, române ori străine”.

Membrul CNA a adăugat că refuzul televiziunii publice de a difuza interviul cu motivaţia că se desfăşoară o campanie electorală, iar premierul este imaginea unui partid, este ”cu atât mai lipsit de premisa bunei-credinţe” cu cât în 2014, în plină campanie, TVR a difuzat, în aceeaşi emisiune, ”Viaţa Satului”, un interviu cu premierul de la acea vreme, Victor Ponta, care candida la alegerile prezidenţiale.

”CNA, din care nu făceam atunci parte, a considerat, prin decizia din ianuarie 2015, cu unanimitate de voturi, că apariţia lui Victor Ponta la «Viaţa Satului», în octombrie 2014, nu a încălcat legislaţia audiovizualului.  Înseamnă, în mod evident, că nici de această dată nu s-ar fi încălcat. Cu atât mai mult cu cât Victor Ponta era competitor electoral, iar Dacian Cioloş nu este”, consideră Dorina Rusu.

Ea a mai afirmat că faptul că este propunerea unor partide pentru funcţia de premier sau “imaginea de campanie”, nu îi ia actualului premier dreptul de a-si exprima opiniile, strict în probleme legate de exercitarea funcţiei, într-un domeniu în care, ”în plus, este specialist”.

Dorina Rusu a mai făcut trimitere la articolul 70, alineatul 3 din Legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, potrivit căruia candidaţii care au deja funcţii publice pot apărea în emisiunile informative strict în probleme legate de exercitarea funcţiei lor.

Membrul CNA a precizat că ar fi făcut solicitarea de întâlnire cu conducerea TVR în şedinţa publică de marţi, care nu va avea loc, ”ca de atâtea ori”, din lipsă de cvorum.

Televiziunea publică a anunţat, duminică, amânarea difuzării interviului acordat de prim-ministrul Dacian Cioloş emisiunii ”Viaţa Satului”, invocând perioada de campanie electorală şi faptul că demnitarul este imaginea unuia dintre partidele politice.

Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, a declarat luni, în urma audierii la Parlament a Irinei Radu, preşedintele-director general al TVR, în legătură cu amânarea difuzării unui interviu cu prim-ministrul Dacian Cioloş, acordat în cadrul emisiunii ”Viaţa Satului”, că decizia conducerii televiziunii publice a fost un act de cenzură ”făţişă” şi că atât el, cât şi colegii săi care candidează şi vor fi aleşi în viitoarea legislatură vor propune demiterea actualei conduceri a Societăţii Române de Televiziune (SRTv).

Irina Radu a declarat că nu a fost vorba despre un act de cenzură, întrucât difuzarea înregistrării nu a fost interzisă, ci amânată, dar şi că discuţia cu membri ai Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor a fost una constructivă.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri