Exit-poll-ul IRES, precizie confirmată

Data actualizării: Data publicării:
ires

Exit-poll-ul IRES de la alegerile parlamentare, prezentat de Digi24 la doar o oră după închiderea urnelor, a oferit cifre aproape identice cu cele anunţate de Biroul Electoral Central. Diferenţa între estimările sociologilor şi rezultatele finale a fost sub un procent, în cazul tuturor partidelor, indiferent că a fost vorba despre Senat sau Camera Deputaţilor.

Cosmin Prelipceanu, preluare Ediţie Specială din 11 decembrie: „Pentru Camera Deputaţilor, PSD 45,3% PNL, 21,00%, USR 9,3%,UDMR 6,7%. La Senat, primele 4 clasate, exit-poll IRES, ora 21, adică exact închiderea urnelor. PSD 45,4%, PNL 21%, USR 9,4%, UDMR 6,8%”.

Acestea sunt rezultatele finale ale exit-poll-ului IRES, realizat la comanda Digi24. Procentele au fost anunţate la doar o oră după închiderea urnelor. Astăzi, Biroul Electoral Central a comunicat rezultatele oficiale.

După cum se poate observa, între estimările sociologilor IRES şi datele BEC sunt diferenţe nesemnificative. De pildă, în cazul procentelor obţinute de PSD, eroarea a fost de doar 0,17 la sută la Camera Deputaţilor şi 0,26 la sută la Senat. Şi pentru următoarele două clasate, Partidul Naţional Liberal şi Uniunea Salvaţi România, IRES a venit cu estimări aproape exacte – diferenţa a fost sub un procent.

Cosmin Prelipceanu, preluare Ediţie Specială din 11 decembrie: „Rămânem la Camera Deputaţilor pentru următoarele patru clasate 6, 3% ALDE, 4,6% PMP, 2,5% pentru PRU şi 0,9% pentru PRM. Senat: ALDE 6,4%, PMP 4,7%, PRU 2,5%, PRM 0,8%”.

Şi în cazul acestor partide, IRES a venit cu cifre foarte aproape de cele finale. În privinţa estimărilor pentru Camera Deputaţilor, diferenţa a fost între 0,11 şi 0,71%. Iar la Senat, abaterea maximă a fost 0,93%.

La exit-poll-ul IRES comandat de Digi24 au lucrat peste 500 de persoane. Dintre acestea, 360 au fost operatori de interviu, care au transmis, în premieră, în timp real cifrele, pentru centralizare.

(Sursa Digi24)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri