Legi cu impact financiar, lăsate moştenire

Data publicării:
parlament plen crop inquam photos

Actualul Parlament lasa moştenire viitorilor aleşi câteva legi care au stârnit scandaluri şi controverse. Salariile bugetarilor, reglementarea poliţelor auto, dar şi referendumul pentru definirea familiei sunt probleme pe care noua legislatură le are pe lista cu lucruri de rezolvat.

Două iniţiative pentru care PSD s-a luptat în Parlament au ajuns la Curtea Constituţională pentru mediere. Social-democraţii nu vor să renunţe la proiectul care elimină 102 taxe, şi care a fost contestat de preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului nu a fost de acord cu eliminarea taxei radio-tv.

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: „A ales să meargă pe calea asta de război cu românii şi cu taxele românilor. Este clar că şansele sunt aproape 0 ca ea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017, dar o să vedem cum se derulează. Noi nu renunţăm la această lege!”

Liberalii susţin poziţia preşedintelui Klaus Iohannis.

Adriana Saftoiu, purtător de cuvânt PNL: „Dacă principiul este corect, în sensul că unele taxe erau absolut inutile şi doar povara pentru cetăţean, există două taxe importante pe care noi am încercat să le păstrăm, taxa de mediu şi taxa radio tv”.

Tot la CCR a ajuns şi proiectul PSD de creştere a salariilor profesorilor şi medicilor cu până la 25%, începând de la 1 ianuarie. Legea a fost contestată de PNL şi de Guvern, după ce a fost votată cu scandal în Parlament.

Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii: „Să ni se spună de către CCR dacă este sau nu constituţional să adopţi un astfel de pachet fără să indici resursele deloc”.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „Medicii şi profesorii nu sunt nici pomanagii, pentru că asta nu este o pomană electorală, nu sunt nici trântori!”

Liberalii vor ca Excutivul să vină cu o nouă lege privind salariile tuturor bugetarilor.

Eugen Nicolaescu, deputat PNL: „Vrem să eliminăm decalajele create de PSD, majorările se adresează tuturor categoriilor de bugetari. Noul parlament din luna ianuarie să vină să dezbată acest proiect şi el să fie cuprins în legea bugetului pe 2017”.

În sarcina noului Parlament ramâne şi modificarea legii privind poliţele RCA, dar şi demiterea lui Mişu Negriţoiu, şeful ASF.

Un acord între partide există şi asupra unui alt subiect controversat: proiectul Coaliţiei pentru familie de redefinire a căsătoriei.

Liviu Dragnea, preşedinte PSD, declaraţii în emisiunea Jurnalul de Seară: „Eu, personal, susţin această idee, de asemenea susţin să se organizeze referendumul şi vreau să organizez referendumul cel mai târziu în primăvara anului viitor”.

Gheorghe Falcă, şef de campanie al PNL: „A fost o solicitare a 3 milioane de români, da? Sperăm că în luna aprilie o să primească votul cetăţenilor. Eu cred că trebuie să scrie şi în Constituţie ceea ce există astăzi şi în lege”.

Noul Legislativ va depune jurământul la jumătatea lunii decembrie”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri