Ponta prezintă lista de premieri a PSD

Data actualizării: Data publicării:
Ponta Guvernul Romaniei gov.ro

Victor Ponta a anunțat că PSD îi are pe lista de premieri pe Liviu Dragnea, Eugen Teodorovici și Rovana Plumb, precum și alte două-trei persoane cărora nu le-a dezvăluit identitatea.

victor ponta liviu dragnea

Întrebat, în cadrul unui interviu, cine sunt propunerile de premier ale PSD, Victor Ponta a spus: "Un membru PSD, candidat în alegeri, de pe o listă pe care știu că se află începând cu Liviu Dragnea, Eugen Teodorovici, Rovana Plumb, poate mai sunt două-trei nume. (...) Nu va fi Florin Georgescu", a spus Victor Ponta la DC News Live.

 

PSD nu a nominalizat oficial niciun nume de premier pe care să i-l propună președintelui Iohannis, în cazul în care va câștiga majoritatea la alegerile parlamentare de duminică. Până acum, Liviu Dragnea a declarat în mai multe rânduri că nu este interesat de funcția de prim-ministru. Recent, Dragnea a spus că, după alegeri, singura funcție de care este interesat este cea de președinte al PSD. Cu toate acestea, surse din interiorul social-democraților spun că prima opțiune pentru funcția de prim-ministru susținut de PSD este Dragnea. Potrivit unei legi din 2003, o persoană condamnată nu poate deține funcția de membru sau șef al guvernului. Pe de altă parte, zilele trecute, președintele PLN, Alina Gorghiu, a declarat că are informații potrivit cărora PSD s-ar pregăti să modifice această lege.

Presa a mai scris că între cei de pe lista PSD pentru funcția de premier s-ar mai afla Vasile Dâncu și Sorin Moisă.

În campania electorală a existat o dezbatere referitoare la desemnarea de către președintele țării a premierului. PSD susține că partidul aflat pe primul loc este cel care propune prim-ministrul, iar președintele ar fi obligat să-l accepte. Liberalii au argumentat în această dezbatere că numai un partid care câștigă la urne 50% plus unu din voturi poate propune premierul. PNL îl susține ca premier pe Dacian Cioloș, alături de USR.

Constituția prevede, la articolul 103,

(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri