Sondaj: PSD 40%, USR 19%, PNL 18%

Data publicării:
VOTARE GEN

Prezenţa la vot ar putea depăşi uşor 55 de procente la alegerile parlamentare din decembrie. Iar pe primul loc în preferinţele românilor s-ar afla PSD, cu 40%. Sunt rezultatele unui sondaj Kantar TNS, realizat la comanda USR.

A fost măsurată doar prezenţa celor care au răspuns că merg sigur la vot şi că au decis cu cine vor vota şi a rezultat o participare de 55%. La alegerile parlamentare de acum patru ani, prezenţă a fost mult mai mică decât cea estimată de sondajul Kantar, de doar 41,76%. În 2008 a fost şi mai mică, de 39,26%.

În ceea ce priveşte intenţia de vot, PSD stă cel mai bine şi în acest sondaj, cu 40%. Avem însă rezultate care diferă de toate sondajele de până acum în privinţa următorilor competitori. PNL are doar 18 procente, iar USR, surpriză, este peste liberali, cu 19 procente. Pe următoarele locuri sunt la egalitate, cu 7% ALDE şi PMP. UDMR nu ar intra în Parlament, cu doar 3%, de asemenea, un rezultat diferit de tot ce am văzut până acum în sondaje, în care UDMR are peste tot 5 procente. Partidul lui Bogdan Diaconu, PRU, este de asemenea sub pragul electoral, tot cu 3% din intenţiile de vot.

Sondajul a fost realizat în perioada 11-21 noiembrie, prin telefon, pe un eşantion de 1.003 respondenţi. Marja de eroare este de plus-minus 3,1%.

Vor vota. Ştiu cu ce partid

55%

Intenţia de vot

PSD: 40%

USR: 19%

PNL: 18%

ALDE: 7%

PMP: 7%

UDMR: 3%

PRU: 3%

Alianţa noastră 2%

Alt partid 1%

Sondaj KANTAR-TNS la comanda USR

Eşantion: 1.003 persoane

Perioada: 11-21 noiembrie 2016

Eroare max.: +/- 3.1%

Este perioada în care tot efortul politicienilor se îndreaptă într-o singură direcţie: aceea de a-i convinge pe români să îi voteze. Iar grosul campaniei pare să se ducă în mediul online, unde partidele îşi lansează mesajele. Unele dintre ele complet neinspirate sau care pot fi interpretate.

De exemplu, mesajul PNL: „1 AN cu CIOLOŞ. Reducerea birocraţiei prin ZERO copii legalizate notarial”. Cuvintele 1 an, Cioloş şi zero sunt scrise cu majuscule şi cu caractere mai mari, îngroşate, faţă de restul mesajului...

PSD a reuşit şi el o combinaţie discutabilă: „Unde se scurg banii din taxa radio-TV? PSD”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri