Start oficial pentru campania electorală

Data actualizării: Data publicării:
stampila vot

Campania electorală pentru alegerile parlamentare a început vineri la ora 7:00 și se va încheia în data de 10 decembrie, la ora 7:00. Pe 11 decembrie românii sunt chemați la urne să-și desemneze parlamentarii care îi vor reprezenta în următorii patru ani.

stampila vot

Potrivit Autorității Electorale Permanente, sunt aproximativ 18, 9 milioane de români cu drept de vot (18.906.721 - ultima estimare AEP).

Spre deosebire de 2012, vom avea mai puțini parlamentari: 466 în 2016, față de 588 în 2012. În 2016 vor fi 308 deputaţi, cărora li se adaugă 18 deputaţi ai minorităţilor, şi 134 de senatori. Asta, pentru că se revine la votul pe liste, adică vom vota partidul, și nu omul.

Românii din diaspora vor fi reprezentaţi de patru deputaţi şi doi senatori.

Norma de reprezentare este să fie un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori, iar pragul electoral de intrare în Parlament pentru un partid este de 5 procente.

S-au înscris în cursa electorală aproape 6500 de candidați.

Noutăți

O noutate pentru România la acest scrutin va fi votul prin corespondență, de care se bucură doar cetățenii români din diaspora.

Însă numai 8.889 dintre românii cu drept de vot din străinătate (dintr-un total de 609.962 ) au ales să voteze prin corespondență.

Cele mai multe cereri pentru vot prin corespondență sunt din Spania - 2794, Italia - 1228, Republica Moldova - 880, Marea Britanie - 594, Belgia - 382.

În diaspora a început deja votul, deoarece cetățenii români cu reședința sau domiciliul în străinătate și care s-au înscris în Registrul electoral au primit buletinele de vot prin Poșta Română. Plicurile cu voturile prin corespondență se centralizează la Biroul Electoral de Circumscripție 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.

Românii din străinătate care nu s-au înscris pentru votul prin corespondență pot vota ca și până acum la secții de vot deschise în străinătate. Consultați AICI lista, pe țări, cu adresele celor 417 secții de vot pe care România le organizează în străinătate.

Orice român din diaspora poate solicita să devină operator pentru o secție de votare care se înființează în localitatea unde este rezident sau domiciliază, urmând să fie remunerat pentru activitatea prestată.

O altă noutate la alegerile parlamentare din 11 decembrie va fi utilizarea de camere video în secțiile de votare. 

De asemenea, va fi folosit în continuare sistemul informatic de monitorizare a prezenței la urne, care a fost implementat la scrutinul local din iunie.

Guvernul a hotărât ca aplicația existentă să aibă și o cameră video ce va filma procesul de numărare a voturilor, iar completarea proceselor verbale se va face fără a se întrerupe înregistrarea, a explicat directorul general al Serviciului pentru Telecomunicații Speciale, Marcel Opriș. În ziua alegerilor parlamentare nu se supraveghează video votul ca atare, între deschiderea și închiderea urnelor, ci doar perioada în care sunt numărate buletinele de vot, a subliniat ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache.

La alegerile locale de anul acesta din iunie s-a utilizat pentru prima oară un sistem informatic de monitorizare a prezenței la vot și de evitare a votului multiplu. Acest sistem a fost implementat Autoritatea Electorală Permanentă împreună cu STS. În acest fel, alegătorii nu vor mai fi obligați să semneze pe proprie răspundere că nu și-au mai exprimat opțiunea electorală și în altă secție de votare. Acest sistem va fi introdus și la alegerile legislative din 11 decembrie și în secțiile de votare din străinătate.

Pentru organizarea alegerilor s-a aprobat suma totală de 227,7 milioane de lei, iar fondurile necesare sunt prevăzute în bugetele MAI, MAE, AEP, STS, INS, pe categorii de cheltuieli.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri