Camera video, tableta și plicul transparent, armele Guvernului împotriva fraudării alegerilor

Data actualizării: Data publicării:
vot

Plicurile de plastic transparente și tabletele, precum și camerele video sunt armele Guvernului împotriva falsificării rezultatelor alegerilor din 11 decembrie, potrivit unei hotărâri adoptate miercuri de către Guvern.

VOTARE VOT ALEGERI LOCALE agerpres 8712853

Pentru creșterea încrederii cetățenilor în corectitudinea operațiunilor de numărare a voturilor, procedurile realizate de la încheierea votării și până la părăsirea localului secției de vot de către membrii biroului electoral al secției de votare, vor fi înregistrate video și audio, spune Guvernul într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

Înregistrarea va fi făcută de către operatorul de calculator, cu ajutorul tabletelor aflate în dotarea secțiilor de votare. Înregistrările video-audio vor putea fi folosite de organismele electorale, respectiv de către BEC, pentru soluționarea eventualelor sesizări și vor fi păstrate pentru o perioadă de 3 luni de la data publicării rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial.

Măsura înregistrării video-audio este armonizată în concordanță cu jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului și cu legislația națională pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date.

Reamintim că toate secțiile de votare au fost dotate, pentru alegerile locale din 5 iunie, cu tablete pentru prevenirea votului ilegal.

A doua măsură va permite Ministerului Afacerilor Interne achiziționarea unor plicuri de plastic transparent, înseriate, prevăzute cu un sistem de sigilare care să nu permită desfacerea decât prin rupere. Pentru achiziționarea acestor plicuri sunt asigurate fonduri din bugetul MAI. Acest nou model de plic este necesar pentru a împiedica desfacerea plicului și resigilarea acestuia pe parcursul procedurilor de numărare a voturilor, dar pentru a putea verifica în orice moment numărul ștampilelor sigilate, fără desigilarea plicului.


Potrivit legislației în vigoare, după închiderea localului secției de vot, președintele, în prezența membrilor biroului electoral și a persoanelor acreditate, verifică starea sigiliilor de pe urnele de votare, sigilează fanta urnelor de votare și introduce ștampilele cu mențiunea VOTAT într-un plic care se sigilează prin aplicarea ștampilei de control a secției de votare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri