Tăriceanu vrea pact politic pentru deficit bugetar de peste 3%

Data publicării:
tariceanu - fbb-1

ALDE a propus un pact naţional de investiţii asumat de toate partidele, copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, precizând ca pentru ca toate investiţiile să poată fi realizate trebuie să renunţăm la un deficit maxim de până în 3%.

tariceanu

 

”Va trebui să investim mai mult, pentru că există posibilitatea finanţării unor proiecte majore  în domeniul energiei, în domeniul  infrastructurii, unde se pot găsi finanţări ţi se pot angaja proiecte mai ample, care să se deruleze mai rapid. Mereu ni s-a spus: nu puteţi să depăşiţi deficitul bugetar. La această afirmaţie a UE eu îi întreb: cum vreţi să recuperam decalajele? Voi aţi funcţionat în anii 50-60-70 cu ceea ce se numeşte cei 30 de ani glorioşi de creştere economică masivă a UE. Nu aţi avut deficite bugetare mai mari? Răspunsul este da, binenţeles. De aceea au putut să ajungă la nivelul pe care îl invidiem. Nouă ni se refuză acest drept? Deficitul de 3% este o decizie asumată de Băsescu. Este greşită. Este asumată de domnul Băsescu, fără să se gândească la consecinţe. Eu nu accept pentru ţara mea, pentru România să lăsăm capul jos. Suntem în cu totul şi cu totul altă fază a dezvoltării economice. Noi 45 de ani am consumat iraţional. România s-a dezvoltat, dar decalajele s-au căscat”, a spus Călin Popescu Tăriceanu. 

Înainte de a prezenta proiectul politic al ALDE, copreşedintele Daniel Constantin a lansat pentru restul partidelor intrate în cursa electorală să semneze un pact naţional de investiţii pentru perioada 2017-2020. 

”ALDE vine astăzi şi propune partidelor politice o provocare sub forma unui pact naţional de investiţii pentur perioada 2017-2020. Am văzut în ultima perioadă foarte multe propuneri pe care le fac partidele politice, de creşteri de salarii, de pensii, alte măsuri pe care le înţelegem, unele sunt fundamentate, altele nu. Având în vedere că România a avut o creştere economică bazată în primul rând pe consum, cred că avem datoria ca atunci când vorbim de astfel de măsuri, care înseamnă o povară pe buget să facem ca aceste măsuri să fie sustenabile. ALDE propune un model economic bazat de investiţii care să asigure sustenabilitatea tuturor măsurilor pe care le propun partidele politice. E vorba de un procent pe care vrem să-l angajăm şi la care sperăm să adere toate partidele astfel încât în funcţie de opţiunile doctrinare să putem să avem de unde să suţinem toate aceste măsuri”, a spus Daniel Constantin. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri