Alegeri prezidențiale 2014. Candidatul de tip "iepure" și menirea lui

Data publicării:
buletin de vot

Cea mai cunoscută categorie de candidat-iepure: competitori anunţaţi cu mult timp înainte, dar care, cu o lună - două înaintea startului campaniei electorale se retrag ca să lase loc adevăratului candidat.

Metoda a fost experimentată cu succes în 2004, atunci când Theodor Stolojan i-a lăsat cale liberă lui Traian Băsescu. Potrivit comentatorilor, acelaşi lucru l-ar face în prezent social-democraţii, care au aruncat pe piaţă nume precum Sorin Oprescu şi Mircea Geoană, în aşteptarea anunţului oficial al candidaturii lui Victor Ponta.

Mai există o categorie. De exemplu, este cea a candidaţilor care trebuie să facă servicii cuiva. De exemplu, un candidat care lucrează în realitate pentru un om de stânga, va încerca să rupă voturi din bazinul de dreapta şi viceversa”, spune Valeriu Turcan, consultant politic.

Unul dintre aceşti posibili candidaţi la alegerile prezidențiale din 2014 de tip iepure ar fi fostul liberal, Mircea Diaconu. El a fost votat europarlamentar din postura de candidat independent, după ce a fost exclus de pe lista PNL în urma problemelor cu Agenţia Naţională de Integritate.

Clar există acolo un electorat pe care ceilalţi nu-l pot capitaliza şi va conta foarte mult dacă Mircea Diaconu se va înscrie în cursa cu pricina. Va conta foarte mult direcţia pe care el o va da voturilor sale - probabil nu multe, undeva pe la 2-3% - în turul doi”, spune Radu Magdin, consultant politic.

Tot la categoria candidaţi de tip iepure mai există o categorie.

„Mulţi astfel de candidaţi sunt exploataţi în orb. De exemplu, vine cineva şi le spune: eşti foarte bun, viitorul României stă în tine, îmi place credinţa în valorile pe care le argumentezi în fiecare zi. Uite, noi vrem să îţi facem campanie. Mergi şi anunţă candidatura. Vom investi în tine! În mod evident, în alegerile din 2014 vor exista candidaţi în care se vor investi resurse pentru a ocupa un segment electoral şi spaţiu mediatic, ca ei să fure din voturile cuiva”, mai spune Valeriu Turcan.

Bursa zvonurilor îi indică la categoria „candidaţi de tip iepure” pentru alegerile de la sfârşitul anului pe Dan Diaconescu şi Călin Popescu Tăriceanu, care ar urma să ia din voturile dreptei. Cristian Diaconescu, care ar urma să se retragă din cursă pentru a-i lăsa cale liberă Elenei Udrea, dar si scriitorul Andrei Pleşu sunt alte două nume vehiculate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri