Teodorescu: Tudose va încerca să-l schimbe pe Dragnea din fruntea PSD, dacă pretențiile acestuia l-ar compromite

Data actualizării: Data publicării:
dragnea tudose inquam octav ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

La nivelul celor aproximativ 40.000 de membri PSD cu funcții în „middle management” (managementul local și central de stat - n.r.)  s-a format impresia că partidul a fost capturat de serviciile de informații din România, a declarat la Digi24 sociologul Alin Teodorescu, fost deputat și apropiat al lui Adrian Năstase. În acest context, el a spus că premierul Mihai Tudose „pare” apropiat de SRI și a avertizat că actualul șef de la Palatul Victoria este mai puțin maleabil decât Sorin Grindeanu și nu va ezita să încerce să-l schimbe de la conducerea partidului pe Liviu Dragnea, dacă cerințele acestuia în privința justiției i-ar compromite imaginea.

„Întâi, de Victor Ponta și clica formată în jurul lui – cu Bănicioiu, Șova, Ghiță și toți ceilalți care erau în jurul lui, el fiind binecunoscut în partid ca fiind fost ofițer acoperit chiar din perioada cât a fost procuror”, a spus Alin Teodorescu. (Întrebat dacă aceasta era legenda în partid, el a precizat că nu era legendă, era informație. „Se știa că e ofițer acoperit sau că a fost ofițer acoperit într-o anumită perioadă a vieții”, a dezvăluit Alin Teodorescu). „Şi care apoi, a continuat cu Tudose. Nu ştiu nimic de Grindeanu, dar cu Tudose nu ştim dacă e ofițer acoperit, dar este foarte apropiat de SRI, împreună cu tot grupul care îl sprijină, mă rog, este un grup acolo, cu Vlase, mă rog, sunt mai mulţi”, a adăugat Alin Teodorescu. 

El a mai povestit un episod relevant din perioada când Mircea Geoană era președinte PSD. Acesta i-a cerut lui Alin Teodorescu să facă o strategie a partidului pe următorii 10 ani, pentru reformularea bazelor acestui partid, un document la care și-au adus contribuția foarte mulți oameni, atât din PSD, cât și din afară. „A ieșit un document de 200 de pagini, cu anexe, care a fost tipărit într-un singur exemplat și dat comanditarului, lui Mircea Geoană. Mi-a spus: mai fă un singur exemplar și dă-i-l lui Ioan Rus, că așa o să ajungă și la SRI. (...) Tot ce a fost acolo scris, redactat, într-un fel sau altul s-a realizat, dar într-un alt mod”, a afirmat Alin Teodorescu.  

Întrebat ce rol joacă Liviu Dragnea în ecuația cu serviciile, Alin Teodorescu a constatat că este o situație „foarte interesantă” și a explicat: „La începutul mandatului său de președinte al partidului,  a fost împotriva acestui grup de ofițeri acoperiți, de agenţi de influenţă ai serviciilor de informații româneşti. În ultima perioadă, se vede că nu mai are ce să facă sau încearcă  să caute o punte de legură, pentru că nominalizarea lui Mihai Tudose înseamnă o cedare în faţa SRI, de data asta, aşa cum fusese cu Victor Ponta, o cedare în faţa SIE”, a spus Alin Teodorescu.

Întrebat dacă Liviu Dragnea nu are ce să facă sau e mai mult decât atât, dacă există senzația că și Liviu Dragnea joacă de partea  serviciilor, Alin Teodorescu a răspuns: „Încă nu. Încă se consideră că Liviu Dragnea rezistă în faţa asaltului serviciilor de informații asupra celui mai puternic partid”.  În ceea ce-l privește pe premierul Tudose, acesta „pare” din filmul SRI. 

Alin Teodorescu spune că Mihai Tudose este mult mai puțin maleabil decât Sorin Gridneanu, iar dacă va intra în conflict cu liderul PSD, actualul șef al executivului va încerca să-l schimbe pe Liviu Dragnea, ceea ce va aduce „tulburări în partid”.

Cu toate acestea, Alin Teodorescu crede că știrea despre o presupusă ruptură între Tudose și Dragnea, apărută chiar a doua zi după învestire, este o dezinformare și că deocamdată „binomul” din fruntea PSD e sudat. 

„Ca să nu intrăm în mărunţişuri zilnice: Liviu Dragnea trebuie și vrea să modifice legile  justiţiei. Dacă nu face asta, n-are nicio şansă să ajungă prim-ministru, să candideze la Preşedinția României, nu are nicio şansă să evite o a doua condamnare, să evite închisoarea în cazul celei de-a doua condamnări, şi atunci,  după două încercări - prin puterea executivă la sfârșitul lui ianuarie, apoi prin  puterea legislativă în mai, ambele nereuşite, prima prin reacţia publicului românesc, cea de-a doua prin instituţiile românești şi străine - acum încearcă cu Mihai Tudose. Mihai Tudose e mult mai puţin maleabil decât a fost Grindeanu. Îl cunosc destul de bine. Dacă nu reuşeşte să rezolve problema lui Dragnea pe o cale legală și  care să nu îl compromită, adică să-i asigure dânsului lipsa de compromis, atunci va încerca să-l  schimbe pe dl Liviu Dragnea, ceea ce va duce la tulburări în partid”, prognozează sociologul. Ar fi vorba de o a doua criză, iar de data aceasta, Tudose ar avea sprijin în partid și aceasta i-ar fi fatală lui Dragnea. „Vom vedea treptat că Dragnea cedează”, spune Alin Teodorescu. 

El spune că sprijinul pentru Tudose în partid înseamnă că „oamenii din ce în ce mai mult consideră că Dragnea e toxic pentru partid, din ce în ce mai mult”. Din păcate, a continuat sociologul, alternativă la Dragnea nu prea există. „Dacă vorbeam de Năstase, alternativa erau Ponta, Geoană, Mitrea, Rus, Dîncu, era o pleiadă de nume. Acum nu mai e nimeni, pentru că în
jurul lui Dragnea nu s-a format acel mecanism de selecţie politică a următoarei garnituri”, a explicat Alin Teodorescu.

Fostul deputat PSD este foarte sigur că Victor Ponta nu va reveni niciodată în PSD. „Victor Ponta și Mircea Geoană au făcut lucruri împotriva spiritului acestui partid şi, mai mult, după ce au plecat din partid, au aruncat cu noroi din partid. Asta nu se iartă în PSD. Sunt destul de talibani din punctul asta de vedere”, a subliniat fostul consilier al lui Adrian Năstase.

Urmăriți interviul integral aici.

Citiți și: 

Un fost deputat PSD dezvăluie cum își ascund politicienii averile: 1% din buget se scurge prin 350 de firme

Fost consilier al lui Năstase: "E cea mai proastă guvernare a PSD”

Dragnea, disensiuni cu Tudose? „Am avut o discuție aplicată și aseară, la recepția la Ambasadă”. Ce spune premierul

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri