Ambasadorul SUA: „Ne aşteptăm ca toate instituţiile să consolideze lupta împotriva corupţiei”

Data actualizării: Data publicării:
HANS KLEMM agerpres_8611820
Foto: Agerpres

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, spune, într-un interviu acordat News.ro, comentând cele două proiecte de Ordonanţă de Urgenţă vizând justiţia, că orice propunere legislativă care contravine consolidării statului de drept îi afectează pe toţi românii, indiferent de preferinţele lor politice. „Nu considerăm oportună nicio măsură care slăbeşte statul de drept în România şi ne aşteptăm ca toate instituţiile din România să încerce să consolideze lupta naţiunii împotriva corupţiei”, afirmă diplomatul american.

HANS KLEMM agerpres_8611820
Foto: Agerpres

Ambasadorul Hans Klemm vorbeşte în interviu despre modificările legislative vizând justiţia anunţate de Guvernul Grindeanu.

„România a înregistrat progrese extraordinare în lupta împotriva corupţiei. Tragerea la răspundere a indivizilor pentru acţiunile lor şi respectarea strictă a solidei legislaţii privind abuzul în serviciu sunt printre principalele motive ale recentelor progrese ale României. Parteneriatul Strategic România-SUA şi statutul României de membru al NATO şi al Uniunii Europene se bazează pe valori comune, inclusiv pe angajamentul faţă de statul de drept. Vom continua să susţinem ferm şi clar eforturile preşedintelui Iohannis şi ale instituţiilor judiciare şi de aplicare a legii în această direcţie. Orice schimbare a legislaţiei anti-corupţie a României trebuie să se facă printr-un proces transparent, deplin consultativ, care consolidează lupta împotriva corupţiei şi pune capăt furtului bogăţiei ţării. Orice propunere legislativă care contravine consolidării statului de drept îi afectează pe toţi românii, indiferent de preferinţele lor politice. Nu considerăm „oportună” nici o măsură care slăbeşte statul de drept în România şi ne aşteptăm ca toate instituţiile din România să încerce să consolideze lupta naţiunii împotriva corupţiei”, a declarat ambasadorul Hans Klemm.

Proiectul de OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la 5 ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.

Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Aseară, mii de persoane au protestat în București și marile orașe din țară față de aceste măsuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri