Ana Maria Pătru (AEP): Ce înseamnă în realitate informatizarea secțiilor de votare în România

Data publicării:
stampila vot alegeri - crop mfax-1

Dorim să convingem o dată în plus electoratul că fiecare vot contează, că rezultatul alegerilor va fi unul corect și că nu vor mai exista situații în care o persoană să își exprime opțiunea prin vot fără să aibă acest drept. Un beneficiu major al implementării unui astfel de sistem informatic este că turismul electoral va fi împiedicat înainte de a-și produce efectele. La scrutinele anterioare, o parte dintre alegători au mers la urne doar pentru a-și anula votul, de teamă să nu voteze altcineva în locul lor”, a spus Ana Maria Pătru.

Acesta a menționat că informatizarea secțiilor de votare va crește transparența și viteza procesului de votare, împiedicând tentativele de vot multiplu. „Acest proiect, care va prinde viață odată cu alegerile locale din 2016, este un obiectiv mai vechi vechi al Autorității Electorale Permanente, la care am ținut și ținem foarte mult. Avem nevoie ca partidele politice participante în alegeri, candidații și opinia publică să aibă încredere că alegerile — fie că sunt locale, parlamentare sau prezidențiale — se desfășoară transparent, corect, fără fraude. Dorim să convingem o dată în plus electoratul că fiecare vot contează, că rezultatul alegerilor va fi unul corect și că nu vor mai exista situații în care o persoană să își exprime opțiunea prin vot fără să aibă acest drept. Un beneficiu major al implementării unui astfel de sistem informatic este că turismul electoral va fi împiedicat înainte de a-și produce efectele. La scrutinele anterioare, o parte dintre alegători au mers la urne doar pentru a-și anula votul, de teamă să nu voteze altcineva în locul lor”, a declarat Ana Maria Pătru.

Dacă mai au motive alegătorii să aibă rezerve privind corectitudinea desfășurării procesului de votare, Ana Maria Pătru spune că orice tentativă de fraudă va fi stopată la timp. „Este momentul ca alegătorii să vină la urne cu încrederea că orice tentativă de fraudă va fi stopată la timp și că votul lor nu va fi fraudat. Noi am constatat că una dintre cauzele absenteismului la vot este lipsa încrederii în corectitudinea procesului electoral și este important ca sistemul implementat să prevină cazurile de fraudă înainte ca acestea să se producă și să nu mai fim puși în postura de a constata ceva ce deja s-a produs, așa cum se întâmpla până acum”, a explicat președintele AEP

Beneficiile sistemului sunt, potrivit acesteia, transparentizarea procesului de votare, anularea tentativelor de vot ilegal, creșterea vitezei procesului de votare, monitorizarea orei de deschidere dar și de închidere a secțiilor de votare, precum și monitorizarea în timp real a prezenței la vot.

Autoritatea Electorală Permanentă a susținut informatizarea secțiilor de votare întrucât contribuie la diminuarea fenomenului votului multiplu și la reducerea efectelor acestuia în mai mare măsură decât acțiunile întreprinse în prezent prin verificarea ulterioară a listelor electorale utilizate în secțiile de votare”, a conchis Ana Maria Pătru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri