ANALIZA lui C. T. Popescu, despre ce poate face Iohannis şi cum s-ar încheia "epoca Ceauşescu în PSD"

Data actualizării: Data publicării:
iohannis declaratie_11_ian_2017_presidency

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre cartea pe care o poate juca preşedintele Klaus Iohannis, pus în faţa acceptării unui viitor premier şi despre scenariile din jurul nominalizării prim-ministrului. Scena politică poate fi serios afectată de alegerea pe care o va face preşedintele.

Preşedintele poate juca în mai multe feluri aici. Are mai multe posibilităţi. Mai întâi, Dragnea are el însuşi o mare problemă cu alegerea persoanei pe care o va comunica luni. Trebuie să fie o persoană cu care să nu mai aibă probleme de tip Grindeanu, pentru că aşa ceva i-ar fi fatal lui Dragnea. Să fie o persoană care să execute fără crâcnire toate ordinele lui Dragnea şi să respecte programul de guvernare ca pe Coran. În acelaşi timp, să fie o persoană cu o anume imagine, personalitate. Nu poţi pune un personaj foarte obedient, dar şters complet în fruntea guvernului şi nici să-i dai ocazia lui Iohannis să-l respingă.

Iohannis poate accepta candidatul PSD- ALDE. Poate să nu-l accepte şi să ceară altul, ceea ce ar pune în mare dificultate PSD-ALDE şi pe Dragnea. Pentru că dacă îl vor găsi greu pe primul candidat, nu vreau să fiu în pielea lui Dragnea cât de greu îi va fi să găseasca al doilea.

Dacă Iohannis alege o altă posibilitate, să spună PSD-ALDE: nu accept să nominalizez un premier din partea dvs, pentru că v-aţi comportat iresponsabil în aceste zile, în raport cu interesul naţional şi cu România, dincolo de luptele de partid şi să numească pe cineva din afara coaliţiei. Acel cineva putând să obţină o nouă majoritate în Parlament pentru că actuala majoritate e la limită. Preşedintele poate identifica o altă posibilă majoritate. Sau e respins de parlament candidatul propus de Iohannis. Mai propune unul. Dacă e respins, intrăm în anticipate. Chiar dacă PSD ar câştiga anticipatele, sigur n-ar mai face 48,5%. Se va întoarce spre acel 35% standard. Din acel moment, s-a încheiat epoca, sa-i spun epoca Nicolae Ceauşescu în PSD”, a comentat Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Citește și ”Ce îl așteaptă pe Liviu Dragnea”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri