ANI avertizează conducerile Camerelor că face sesizare penală în cazul Akos Mora şi Ştefan Stoica

Data publicării:
daniel akos mora 1

 

Agenţia Naţională de Integritate s-a adresat conducerii celor două camere ale Parlamentului cu privire la punerea în aplicare a deciziilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cazul senatorului Mora Akos Daniel şi a deputatului Stoica Ştefan Bucur. În situaţia în care deciziile Î.C.C.J. nu vor fi aplicate cu celeritate, în sensul dispunerii sancţiunilor disciplinare de revocare din funcţie, Agenţia va proceda la aplicarea de sancţiuni contravenţionale persoanelor care au în atribuţii ducerea la îndeplinire a sentinţei judecătoreşti, precum şi la sesizarea organelor de cercetare penală pentru nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, în conformitate cu dispoziţiile art. 287 din Codul Penal”, se arată într-un comunicat transmis de ANI.

ANI precizează că, de la momentul rămânerii definitive a raportului de evaluare emis de ANI prin care s-a constatat starea de incompatibilitate a celor doi membri ai Parlamentului şi până în prezent, toate drepturile salariale încasate de cei doi parlamentari „pot constitui prejudiciu în sensul legii penale”.

„Referitor la dispoziţiile art. 72, alin. (1) din Constituţia României republicată, potrivit căruia "deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului", menţionăm faptul că acest text constituţional nu exonerează de răspundere administrativă şi penală privind neaplicarea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile”, se mai arată în comunicatul ANI.

Situaţia senatorului Akos Mora, declarat incompatibil, va fi pusă pe ordinea de zi în prima şedinţă a plenului Senatului, a declarat, luni, vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD). Senatorii nu au activitate în plen de la începutul campaniei electorale, iar următoarea şedinţă de plen ar putea avea loc abia după turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, din 16 noiembrie.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, în 11 septembrie, că a discutat cu preşedintele ANI, Horia Georgescu, legat de cazul de incompatibilitate al deputatului PDL Ştefan Stoica, Zgonea arătând că acesta trebuie să-şi piardă mandatul.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut, la începutul lunii septembrie, pentru a treia oară, Senatului şi Camerei Deputaţilor revocarea din funcţie a senatorului Daniel Akos Mora şi a deputatului Ştefan Stoica, după ce instanţa supremă a decis definitiv că aceştia au fost în incompatibilitate.

„ANI a făcut demersuri similare pentru revocarea din funcţie a senatorului Akos Mora şi în martie 2014 şi în ultimele luni din 2013.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv, în 24 septembrie, că Daniel Akos Mora (PNL) a fost în incompatibilitate. Mora, fost consilier judeţean în cadrul CJ Mureş, s-a aflat în stare de incompatibilitate întrucât SC Moragroind SRL, societate în cadrul căreia acesta deţinea funcţia de director şi calitatea de asociat, a încheiat contracte de execuţie a unor lucrări în valoare totală de 15.689.344 de lei, cu unităţi aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Mureş şi cu alte unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Mureş, potrivit ANI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri