Atitudini diferite. Cum au reacționat Băsescu și Ponta la anchetele penale ale cunoscuților

Data publicării:
Traian Basescu Victor Ponta colaj-4

Traian Băsescu a criticat constant Parlamentul pentru bariera pusă în calea ridicării imunităţii unui senator sau deputat.

Problema este dacă Parlamentul obstrucționează ancheta sau nu, cum a făcut-o în cazul lui Varujan Vosganian, a domnului Chițoiu, cum a făcut-o în multe alte cazuri”, declara președintele la un moment dat.

Șeful statului a susţinut că interesele personale ale parlamentarilor sunt mai presus de justiţie.

„Cred că ei și-au făcut niște criterii nespuse de nimeni și criteriul de bază este cât de vechi ești în Parlament sau ce prieteni ai în celelalte grupuri parlamentare”, afirma șeful statului, la Adevărul Live, în 12 mai.

Au existat şi cazuri în care preşedintele nu a fost la fel de drastic. El a remarcat că presa a tratat diferit situaţia Monicăi Iacob-Ridzi, acuzată şi condamnată pentru abuz în serviciu, de cea a fostului ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de fals în declaraţii.

Nu înţeleg tratamentul diferit între cazul Monica Ridzi şi cazul Nemirschi. De ce sunt tratate diferit? A plătit mai mult Nemirschi trusturilor de presă sau nu? Dacă a plătit mai mult, pot să înţeleg", spunea preşedintele Traian Băsescu în 23 iulie 2009.

Confruntat cu situaţii în care lideri ai PSD au fost acuzaţi sau chiar condamnaţi pentru corupţie, premierul Victor Ponta a preferat solidaritatea de partid. A fost cazul cu Adrian Năstase, condamnat de două ori la închisoare, pe care premierul îl consideră o victimă politică. Problemele cu care se confruntă Radu Mazăre ar fi, în opinia premierului, tot consecinţe ale conflictului politic dintre PSD şi preşedintele Traian Băsescu.

Reporter: Încă un lider PSD este percheziţionat acum.

Victor Ponta: „Până la 7,4 milioane nu cred că reuşesc, până în noiembrie.

Mazăre e un om pe care îl apreciez foarte mult, a fost votat de atâtea ori de cetățenii Constanței și rezistă ca toți ceilalți”.

Numele lui Victor Ponta a fost vehiculat într-un dosar privind traficul de influenţă. Premierul a negat că, din biroul, său fostul preşedinte al Consiliului judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, şi-ar fi rezolvat problemele de incompatibilitate.

„Eu sunt absolut convins că toți premierii și știu că a fost și șeful CIA la mine în birou, împreună cu șeful SRI, vor fi deosebit de încântați să vadă ce au discutat cu mine”, declara premierul.

Victor Ponta i-a cerut demisia lui Traian Băsescu pentru a apăra independenţa justiţiei, după ce fratele său, Mircea Băsescu, ar fi primit 250.000 de euro de la Florin Anghel.

Alte exemple de atitudini diferite între președinte și premier în privința mersului justiției puteți citi pe hotnews.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri