Aviz pozitiv pentru Angel Tîlvăr, noua nominalizare pentru funcţia de ministru al Românilor de Pretutindeni

Data publicării:
10423791 592125740914928 3244707605961095220 n

Actualizare 19.00. Deputatul PSD Angel Tîlvăr, noua nominalizare pentru funcţia de ministru al Românilor de Pretutindeni, a primit aviz pozitiv de la comisiile de specialitate din Parlament, după ce primul candidat pentru această funcţie, Adrian Anghel, a fost respins, informează Mediafax. 

Guvernul Ponta IV cere chiar acum Parlamentului votul de încredere.

Angel Tîlvăr a declarat că nu este "adeptul lucrurilor spectaculoase", ci al "lucrurilor făcute temeinic, judicios".

El a mai spus că, în opinia sa, este nevoie de "mai puţină creativitate" şi de "mai mult lucru făcut temeinic".

În ceea ce priveşte bugetul, Tîlvăr a afirmat că, în condiţiile în care bugetul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a scăzut de la 10 milioane de lei la 4,9 milioane de lei pentru anul viitor, ar putea găsi înţelegere pentru sprijinirea "ideilor bune".

Referitor la obiective, deputatul PSD a enumerat contribuţia la afirmarea identităţii românilor de pretutindeni, păstrarea şi îmbogăţirea patrimoniului cultural românesc pe plan extern, promovarea elitelor româneşti, precum şi păstrarea identităţii lingvistice a românilor de pretutindeni.

Totodată, el a explicat că mass-media este "un instrument extraordinar de eficace pentru afirmarea identităţii culturale a românilor de pretutindeni".

Întrebat dacă susţine votul prin corespondenţă, Tîlvăr a afirmat că va susţine "votul care să dea posibilitatea tututor românilor să-şi exercite dreptul de a alege fără niciun fel de îngrădire".

În ceea ce priveşte Congresul Românilor de Pretutindeni, Tîlvăr a spus că va face "tot ce ţine" de el pentru ca acest eveniment să se întâmple, iar modalitatea de desemnare a delegaţilor va fi convenită împreună cu parlamentarii. 

Totodată, el a spus că va susţine proiectul din Camera Deputaţilor privind reducerea taxelor consulare.


Actualizare 17:35. Premierul Victor Ponta l-a nominalizat pe deputatul PSD Angel Tîlvăr pentru funcţia de ministru al Românilor de Pretutindeni, în locul lui Adrian Anghel, care a fost respins de comisiile parlamentare, a anunţat, luni, în plen, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Miron Mitrea.

În prezent, Angel Tîlvăr (foto) este preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor.

Cine este Angel Tîlvăr

Studii şi specializări

  • Facultatea de limbi străine;

  • SNSPA - post universitar;

  • Colegiul Naţional de Apărare - post universitar;

  • Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” - post universitar;

  • Institutul Diplomatic Român - post universitar.

Activitate profesională

  • 1985-2004 - profesor;

  • 2004-2008 - senator;

  • 2008-2012 - deputat.

Funcţii, activităţi într-un partid politic

  • ApR - vicepreşedinte;

  • PSD - vicepreşedinte Vrancea.

Funcţii, activităţi într-o organizaţie din administraţia publică centrală sau locală

  • 2000 - ales consilier judeţean;

  • 2004 - ales consilier judeţean.

Funcţii, activităţi parlamentare anterioare

  • 2004-2008 - ales senator;

  • 2008-2012 - ales deputat.

Activitate publicistică, ştiinţifică, în foruri academice

  • Doctor în ştiinţe umaniste.


Actualizare 15.50. Adrian Anghel, propus pentru a conduce ministerul românilor de pretutindeni, a primit aviz negativ în comisiile de specialitate din Parlament. Au fost 12 voturi pentru, 8 voturi împotrivă şi 4 abţineri. Era nevoie de votul a jumătate plus 1 pentru a primi aviz pozitiv.

Avizul comisiei este consultativ.

La ora 18.00 va avea votul secret cu bile.

ACTUALIZARE 15:00. Opt din cei nouă miniştri noi ai Guvernului Ponta 4 au fost audiaţi în Parlament şi au primit deja aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate.

Ultimul care răspunde în acest moment întrebărilor parlamentarilor este Adrian Anghel, propus pentru a conduce ministerul românilor de pretutindeni.

Cabinetul va primi votul de încredere al aleşilor după ora 18.00.

ACTUALIZARE 13:00  Viitorul ministrul al economiei Mihai Tudose a fost deja avizat favorabil. Executivul va primi votul de încredere al aleşilor după ora 18.00.  

Pentru a trece de Parlament, noul guvern are nevoie de votul majorității deputaților și senatorilor (adică 50 plus 1 din totalul de parlamentari). În total, sunt 572 de parlamentari ( 401 deputaţi şi 171 senatori), deci ar însemna 287 de voturi.

Votul este secret, cu bile. 

După ce primește votul Parlamentului, Guvernul trebuie să meargă la Cotroceni, pentru ca fiecare nou ministru să depună jurământul în fața președintelui. S-ar putea întâmpla în seara aceasta sau mâine.

Raportul de forțe din Parlament 

Putere: 332 + 32 ( susţinători) SAGEATA 364 parlamentari

PSD: 265

PC+PLR: 50

Minorităţi naţionale: 17

UDMR: 26

PPDD: 6

Opoziţie: 195 parlamentari

PNL: 116

PDL: 56

PMP: 13

PPDD: 10

neafiliaţi: 13


Lista celor 20 de miniştri propuşi pentru viitorul cabinet a fost publicată de Victor Ponta pe contul său de Facebook, după aprobarea partidelor din coaliţie. Va fi un singur vicepremier, Gabriel Oprea, iar organigrama a fost redusă prin renunţarea la mai multe posturi de ministru-delegat.

Lista a fost republicată pe Facebook. Numele sunt aceleași, dar ordinea portofoliilor a fost schimbată:

Din viitorul cabinet vor face parte:

Adrian Anghel (Diaspora)
Bogdan Aurescu (Externe)
Nicolae Bănicioiu (Sănătate)
Robert Cazanciuc (Justiţie)
Sorin Cîmpeanu (Educaţie)
Daniel Constantin (Agricultură)
Liviu Dragnea (Dezvoltare regională)
Mircea Duşa (Apărare)
Graţiela Gavrilescu (Mediu)
Andrei Gerea (Energie şi IMM)
Sorin Grindeanu (Comunicaţii)
Eugen Nicolicea (Relaţia cu Parlamentul)
Gabriel Oprea (Interne)
Rovana Plumb (Muncă)
Ioan Rus (Transporturi)
Gabriela Szabo (Sport şi Tineret)
Eugen Teodorovici (Fonduri europene)
Mihai Tudose (Economie)
Darius Vâlcov (Finanţe)
Ionuţ Vulpescu (Cultură) 

La scurt timp după un prim anunț privind componenţa guvernului, postarea fusese ștearsă de pe pagina de Facebook a premierului.

Premierul Victor Ponta a spus că va supune mâine aprobării Parlamentului lista miniștrilor din noul Cabinet.

S-a obținut sprijinul din partea grupurilor parlamentare în unanimitate pentru această formulă. Și colegii noștri de guvernare, UNPR, PC, PLR, au făcut ședințele lor și, de asemenea, există susținere. Important este ca acest guvern restructurat să-și îndeplinească în 2015 și 2016 toate obligațiile care îi revin în baza programului de guvernare al USL din 2012, programul pentru care am primit votul Parlamentului”, a spus Victor Ponta.

Victor Ponta a explicat și de ce noul cabinet va avea un singur post de vicepremier. Este un „calcul politic”, a spus el.

Dl. Dragnea, care rămâne ministru al Dezvoltării, va avea mai multe sarcini politice, la fel și dl. Constantin este cel care mi-a cerut să aibă un portofoliu foarte puternic și important pentru Partidul Conservator, cel al Educației, și dl. Sorin Câmpeanu, pe care l-am propus cu sprijinul Partidului Conservator pentru funcția de ministru al Educației este un om pe care îl cunosc, îl respect și căruia îi urez foarte mult succes pentru că ministerul Educației, ca și cel al Sănătății, sunt cele mai dificile”, a spus Victor Ponta.

Citiți și: 

Cine sunt noii miniștri din Guvernul Ponta IV
 

Împărţirea ministerelor nu a fost o misiune uşoară pentru coaliţia de la guvernare. Dar la capătul mai multor zile de negocieri tensionate, toate formaţiunile s-au declarat mulţumite.`

„Am pornit de la ideea de a avea un Guvern cu mai puţini miniştri, cu mai mulţi parlamentari - senatori, deputaţi pentru a exista o legătură şi mai bună între Guvern şi Parlament”, a declarat premierul.

Propunerea pe care am făcut-o de a renunţa, personal, la funcţia de viceprim-ministru unde nu aveam o atribuţie specifică, pentru ca PC sa aiba un portofoliu cu un impact ceva mai puternic în societate”, a explicat, la rândul său, Daniel Constantin, președintele Partidului Conservator.

„Întotdeauna e loc de mai bine. Nu e bine să fii nemulţumit suntem într-o coaliţie. O coaliţie funcţionează întotdeauna având la bază ideea de compromis”, a spus și Călin Popescu Tăriceanu.

Guvernul Ponta IV va avea 20 de portofolii ministeriale. În structura cabinetului apare un nou minister, cel al Energiei şi IMM-urilor, format din fostele departamentele. Deşi s-a vorbit mult despre renunţarea la posturile de ministru delegat, unele dintre ele au fost păstrate: cel de la relaţia cu diaspora şi cel de la relaţia cu Parlamentul.

Lista cu cei 20 de posibili miniştri a plecat spre Parlament, unde aceştia trebuie audiaţi în comisiile de specialitate. Premierul Victor Ponta îşi doreşte o procedură rapidă, astfel încât cel mai târziu marţi seară guvernul să fie instalat în funcţie. Ca să se asigure de acest lucru, Comitetul executiv al PSD ameninţă cu sancţiuni dure: parlamentarii care lipsesc de la şedintele comisiilor sau din plen, care votează împotrivă sau se abţin să valideze noul cabinet vor fi excluşi din partid. Ameninţarea este valabilă şi pentru dezbaterile şi votul final asupra bugetului pe 2015.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri