Banii europeni, motiv de dispută între guvernări

Data publicării:
cristian ghinea tine un dosar de documente sub brat
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a vorbit la Digi24 despre cum va aplica statul român PNRR în unele domenii prioritare. Foto: gov.ro

Sfârşitul de săptămână nu lasă loc de relaxare în mediul public. Guvernul devine din ce în ce mai vocal şI răspunde dur politicienilor care arată cu degetul înspre activitatea executivului. Cea mai acidă voce a devenit chiar cea a premierului Dacian Cioloş. Replicile, argumentele şi explicaţiile dau în vileag activitatea sau chiar ineficienţa guvernului condus de Victor Ponta, în legătură cu absorbţia fondurilor europene. Fosta guvernare nu a făcut mai nimic pentru pregătirea programului 2014-2020, a declarat premierul Cioloş pentruHotnews.ro. Investiţiile în infrastructură, şi acestea mult întârziate, sunt un alt subiect atins de şeful Executivului.

Pentru combaterea șomajului aveam la dipoziție 470 de milioane de euro. Ar fi trebuit să întocmim o bază de date cu tinerii care au nevoie de ajutor și să identificăm nevoile fiecărei persoane în parte. Ministrul Cristian Ghinea susține că ne-am împotmolit înainte să începem.

„,În februarie 2014, Ministerul Muncii a lansat doua proiecte pilot finanțate prin POSDRU care preced schema "Garanția pentru tineri". Astazi, Centrele de Garanții înființate prin cele două proiecte nu sunt funcționale. În loc sa înregistrăm tinerii la ANOFM, au preferat să dezvolte infrastructura paralelă, care dispare odată cu proiectele încheiate. La finalul acestor proiecte avem baze de date nefuncționale și neintegrate cu bazele de date primare ale ANOFM”, susține Ghinea.

În 2015, ministrul Muncii de atunci, Rovana Plumb, anunța lansarea programului „Garanția pentru Tineret”.

Rovana Plumb, pe 8 aprilie 2015: „Programul Garanția pentru Tineret este un program istoric, cel mai amplu și coerent program pentru tineri din ultimii 25 de ani. Grație acestui demers, 441.000 de tineri cu vârste între 16 și 24 de ani vor fi sprijiniți pentru găsirea unui loc de muncă”.

Între timp s-a schimbat guvernul, dar niciun tânar nu a fost angajat. Pentru că autoritățile nu știau de unde să-i ia pe cei care aveau nevoie de un job, în lipsa unei baze de date și a șicanelor dintre Ministerul Muncii și Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, susține actualul ministru. Acesta explică și ce soluție a propus fostul secretar de stat de la PSD, Adrian Dobre.

Cristian Ghinea: ,,Domnul secretar de stat Adrian Marius Dobre ne explică însă ca e totul ok, trebuie să facem niște caravane prin țară ca să găsim tineri. Domnul Dobre ne prezintă o schemă pentru tineri. 46 de milioane de euro ca să facem… o alta bază de date. Știți cum rezolvă domnul Dobre problema cu șomajul tinerilor? Din cele 46 milioane de euro, dădea 12 milioane pentru benzină. Alte câteva milioane pentru închiriat mașini. Dădea 1,6 milioane de euro pe memory stick-uri, la preț supraevaluat. Dădea (tinerilor, cred) 400.000 de șepci și 977.000 de ceasuri”.

Adrian Dobre a declarat că nu vrea să comenteze acuzațiile pâna lunea viitoare, când pregătește o replică pe larg. Fostul ministru al Muncii, Rovana Plumb, nu a raspuns la telefon. În schimb, un consilier și-a notat toate acuzațiile.

Singura care a vrut să comenteze este șefa Comisiei parlamentare care supraveghează utilizarea fondurilor venite de la UE, Ana Birchall.

Ana Birchall: „Încă din data de 23 mai 2016, România a pierdut suma de aproximativ 30 de milioane de euro, reprezentând prefinanţarea necheltuită aferentă programului Garanţia pentru tineret. Iar dacă, pe viitor, se mai doreşte desfăşurarea, promovarea acestui proiect, această sumă trebuie să fie avansată şi susţinută de la bugetul de stat”.

Ana Birchall este membru PSD şi susţine că banii nu au fost pierduţi în guvernarea Ponta, ci anul acesta, în timpul guvernului tehnocrat.

Fostul premier, Victor Ponta, a reacţionat într-un interviu pentru o televiziune de ştiri: „Eu am văzut ce a zis domnul Cioloş şi vă spun aşa, foarte diplomatic şi politicos, minte! Minte, preluând cu copy-paste nişte minciuni pe care le-a auzit pe la ministrul lui de la fonduri europene. De ce? Dintr-un motiv foarte simplu. Probabil că este aşa, într-o campanie electorală mascată şi în campanie poţi să şi minţi”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri