Băsescu i-a scris lui Ponta. Îi cere din nou să renunțe la acciza pe carburanți

Data publicării:
basescu scriind - presidency.ro 1

FOTO: MEDIAFAX

„Efectele acestei creșteri, cu 42 de bani a litrului de benzină și motorină, se vor concretiza într-o creștere a prețurilor care va genera inflație, precum și o scădere a consumului, atât la nivelul cetățeanului, cât și al societăților comerciale”, spune președintele în scrisoarea publicată pe site-ul Administrației prezidențiale.

Președinția arată că în cazul transportatorilor, creșterea accizei cu 7 eurocenți pe litru va conduce la pierderea competitivității la nivel regional, cu impact direct asupra cifrei de afaceri, ceea ce va duce la creșterea prețurilor pentru consumatorul final.

Un alt domeniu potențial afectat este agricultura, arată președintele. Creșterea accizei cu 7 eurocenți nu ar face altceva decât să frâneze o dezvoltare în continuare a acestui sector, mai ales în cazul în care condițiile meteo nu vor fi la fel de favorabile ca și în anul anterior.

În cazul populației, creșterea prețului creează un dezechilibru semnificativ între puterea de cumpărare și venituri.

Șeful statului îi cere premierului să ia în considerare posibilitatea de a renunța la aplicarea măsurii de creștere a accizei la carburant. „Bugetul aprobat pentru anul 2014 include rezerve care pot fi folosite astfel încât această creștere de prețuri nu este necesară”, argumentează Traian Băsescu. „De asemenea, am convingerea că măsurile luate pentru reformarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) vor genera o mai bună colectare a veniturilor în anul 2014, așa cum v-ați angajat public”, încheie președintele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri