Băsescu: Kovesi și Lazăr trebuie să plece

Data publicării:
170117_TRAIAN_BASESCU_PG_03_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele PMP, Traian Băsescu, a susținut, vineri, că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, și procurorul general Augustin Lazăr trebuie să plece din funcții, după decizia Curții Constituționale, care constată că au încălcat Constituția și a subliniat că, în caz contrar, se va crea un precedent periculos.

170117_TRAIAN_BASESCU_PG_03_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Obligația respectării Constituției este a fiecărui cetățean, scrie în Constituție, inclusiv al cetățeanului român Laura Codruța Kovesi. Iar, pe de altă parte, abuzul în funcție, atât de drag domniei sale, este precizat în decizia Curții, care spune așa: Ministerul Public nu are competența de a desfășura activități de cercetare penală cu privire la legalitatea și oportunitatea unui act normativ adoptat de legiuitor, care în cazul nostru a fost legiutorul delegat Guvernul. Nu știu de ce la ora asta, domna Kovesi nu s-a dus cu decență la președinte să spună: Domnule președinte, am greșit-o, asta-i demisia, a afirmat Traian Băsescu, la un post de televiziune.

Băsescu a spus că, în aceeași situație, este și procurorul general Augustin Lazăr.

Potrivit lui Băsescu, în cazul în care cei doi înalți funcționari ai statului nu-și dau demisia, există o procedură administrativă pentru ca aceștia să fie revocați din funcții. El a susținut că ministrul justiției poate să facă demersurile în acest sens sau președintele României.

„Nu există un traseu legislativ, ci unul administrativ. Ministrul de justiție, luând notă de decizia CCR să-i ceară președintelui revocarea. În ce condiții? În condițiile în care în lege se spune că mandatul procurorului șef DNA este de 3 ani, însă nimeni nu spune că este de 3 ani în condițiile în care încalci Constituția. În condițiile în care încalci Constituția, se întrerupe mandatul automat. Iar dacă, strunit de milostivenia și blândețea blândului Dragnea, că de acum așa o să-i spun: blândul Dragnea, ministrul de justiție nu va face acest pas, trebuie să fie inițiativa președintelui. Are cine să-i scrie decretul și revocarea pentru încălcarea Constituției. Eu așa aș scrie decretul: pentru încălcarea Constituției se revocă din funcție procurorul șef DNA, a explicat Băsescu.

Liderul PMP a ținut să precizeze că are niciun resentiment față de Laura Codruța Kovesi, ci este vorba de încălcarea Constituției.

„Nu este vorba despre niciun resentiment, vorbim de un principiu fundamental aici: încălcarea Constituției de către unul dintre cei mai importanți demnitari ai statului român și sunt în tandem Kovesi și cu Lazăr. Trebuie să plece amândoi, a adăugat Băsescu.

El a atras atenția că dacă aceștia vor rămâne în funcție, se va crea un precedent periculos.

„Aici nu este o chestiune cine să-i convingă sau nu, este vorba de crearea unui precedent periculos, să ai o hotărâre a Curții constituționale că un înalt funcționar a încălcat Constituția și să-l menții. (...) Problema nu este Kovesi, problema este precedentul. Avem o problemă (...) de precedent. S-a constat indubitabil că un înalt funcționar al statului a încălcat Constituția, a încălcat separația puterilor în stat, asta nu mai e de glumă. Nu poate să rămână fără măsuri. Înțelegeți? Și dacă nu înțelege Iohannis, Kovesi ar trebui să știe cât rău ar face dacă se agață ca pisica de pom, pentru că ar crea acest precedent al încălcării Constituției la vârful statului român este extrem de grav, a mai susținut Băsescu.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri