Bilanțul președintelui Klaus Iohannis la un an de mandat

Data publicării:
presidency klaus iohannis 05 11 2015-1

Klaus Iohannis: Dragi români, cu peste 6,2 milioane de voturi m-ați ales preşedinte al României. Vă mulţumesc. Trebuie să ne apucăm de treabă.

A doua zi după ce a fost ales preşedintele al României, Klaus Iohannis cerea Parlamentului să aprobe toate cererile pe care le primeşte din partea procurorilor. Iar liderii partidelor politice se declarau de acord.

Victor Ponta: fost preşedinte PSD: Grupurile PSD vor vota pentru orice fel de solicitări care ţin de imunitate.

După două luni aleşii au uitat de promisiune. Pentru mai multe cereri de ridicare a imunităţii votul a fost negativ, inclusiv cea care îl viza pe Victor Ponta. Preşedintele a taxat acest lucru în primul său bilanţ, la o sută de zile de la alegere.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Cea mai mare restanţă rămâne modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile Justiției.

Un alt proiect prezidenţial, revizuirea Constituţiei, a fost şi el dat uitării. Preşedintele a reuşit însă după mai multe runde de consultări să convingă partidele să adopte noi legi electorale. Primarii vor fi aleşi dintr-un singur tur de scrutin, iar uninominalul la alegerile parlamentare a fost înlocuit cu scrutinul proporţional, pe liste. O altă promisiune a preşedintelui, legea a votului prin corespondenţă a trecut de Parlament într-o formă care ar urma să se aplice doar pentru alegerile parlamentare de anul viitor. Mai mult, a fost contestată şi la Curtea Constituţională. În decurs de un an, Klaus Iohannis a refuzat să promulge mai multe proiecte importante precum legea care acordă pensii speciale aleşilor sau o primă variantă a Codului Fiscal.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Nu promulg legi care încalcă principii constituţionale sau care au lacune juridice.

Disputa cea mai aprinsă a stârnit-o respingerea Codului Silvic. Premierul a sugerat că preşedintele ar apăra interesele unei firme străine.

Victor Ponta, premierul României: Impresia mea personală este că președintele a retrimis legea la Parlament pe baza unor informaţii pe care le-a primit de la nişte binevoitori pe care îi vedeţi luptându-se cu dinţii pentru interesele Schweighofer.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Primul ministru va răspunde pentru aceste afirmaţii.

Ruptura dintre preşedinte şi premier părea definitivă în luna iunie, când DNA a început urmărirea penală a lui Victor Ponta, pentru fapte pe care le-ar fi săvârşit pe vremea când era avocat. Şeful statului nu avea însă pârghii pentru a-l înlătura din funcţie pe şeful Guvernului.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Solicit demisia premierului Victor Ponta.

Victor Ponta, prim-ministrul României: Să fim mai puţin ipocriţi.

Demisia lui Victor Ponta a venit abia la începutul lunii noiembrie, după ce a fost cerută de zeci de mii de români ieşiţi în stradă în urma tragediei de la clubul Colectiv. La un an după ce a fost ales, Klaus Iohannis a fost pentru prima dată în situaţia de a desemna un premier.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Îl desemnez pentru funcţia de prim-ministru al României pe domnul Dacian Cioloş.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri