BLOCAJ. Premierul Ponta a fost la Cotroceni. Președintele: Am găsit o soluție pentru Interne

Data publicării:
ponta basescu -Mediafax Foto-Ovidiu Micsik-4

FOTO: MEDIAFAX

ACTUALIZARE 20.45 Președintele a declarat că nu va ezita să semneze decretele de numire, dacă vor fi respectate condițiile puse în privința programului de guvernare. El a arătat că există fie soluția așteptării deciziei de la CCR, fie asumarea răspunderii guvernamentale pentru noul program de către actualul guvern și de către primul ministru, „care rămâne același”.

Președintele a mai precizat că a ajuns la un acord cu Victor Ponta pentru o soluție la Ministerul de Interne, unde mandatul ministrului interimar expiră peste patru zile. Soluția va fi anunțată de premier, a spus Traian Băsescu. „Dacă mâine va face solicitările convenite azi, nu se va ieși din termen”, a spus președintele. Răspunzând întrebărilor reporteruluiu Digi24 pe această temă, șeful statului a dat ca exemplu de soluție o demisie a vicepremierului pentru a fi numit pe actualul post. El nu a vrut să spună dacă aceasta este soluția găsită și a sugerat că rezolvarea problemei a venit dinspre premier.

„Voi respecta deciziile CCR anterioare, voi semna decretele când vor fi respectate condițiile”, a spus președintele, argumentând că și comportamentul de astăzi al lui Crin Antonescu demonstrează că USL nu mai există și, prin urmare, este legitimă solicitarea sa ca protocoalele convenite între partenerii din noua majoritate să fie consfințite și printr-un nou program de guvernare, asumat de premier prin răspundere guvernamentală ca cea mai rapidă soluție. „Nu suntem la nivelul la care să credem fără să cercetăm, vreau să văd noul program de guvernare adoptat”, a declarat Traian Băsescu, explicând de ce nu vrea să semneze mai întâi decretele de numire în funcție a noilor miniștri.

El a mai spus că exclude posibilitatea unei moțiuni de cenzură, pentru că nu vede ce ar putea să fie grav într-un program de guvernare. 

Președintele a precizat că nu va mai face și el o sesizare la CCR și se va mai vedea cu premierul Victor Ponta ori de câte ori va fi nevoie.

------------------------------

După toate probabilitățile, premierul nu a reușit să-l convingă pe președinte să semneze decretele de numire a noilor miniștri în funcție, iar blocajul instituțional este aproape oficializat. Cu toate acestea, premierul a spus că se va întâlni cu președintele și mâine seară.

La rândul său, Președinția a anunțat că Traian Băsescu va face o declarație de presă la ora 20.45. Este a doua declarație de presă pe care președintele o face marți. El a ieșit public și la ora 14.00, pentru a anunța că solicită ca premierul să se prezinte în parlament cu un nou program de guvernare, întrucât componența și structura noului guvern sunt schimbate. El a propus premierului o variantă inedită: să-și asume răspunderea. Premierul a refuzat să dea curs acestei cereri, iar PDL a anunțat că va depune deja o sesizare la Curtea Constituțională.

Foarte probabil, președintele va spune că așteaptă decizia Curții Constituționale, ceea ce dă naștere unui nou blocaj instituțional. Digi24 a aflat că sesizarea PDL a ajuns marți seară la CCR, dar instanța nu va lua în discuție plângerea mai devreme de săptămâna viitoare, astfel că noul guvern nu va intra în pâine săptămâna aceasta.

Potrivit unei decizii din 2008 a aceleiași Curți Constituționale, președintele nu poate refuza numirea unor miniștri votați de Parlament, însă Constituția nu prevede și o perioadă de timp pentru a semna decretele.

Până când decretele de numire a noilor miniștri nu sunt semnate de președinte, iar miniștrii nu depun jurământul la Cotroceni, Guvernul Ponta III nu poate funcționa și rămâne în funcție Guvernul Ponta II. Problema este că aproape jumătate din acest guvern are în funcții interimari, al căror mandat expiră după 45 de zile, adică în jur de mijlocul lunii viitoare. O situație mai gravă este la Interne, unde interimatul este asigurat de vicepremierul Gabriel Oprea, iar interimatul îi expiră peste patru zile. Interimatul nu poate fi prelungit și nici nu poate fi numit un alt interimar, astfel că, foarte probabil, Internele vor rămâne fără ministru și vor fi conduse de un secretar de stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri