Bugetul ministerelor pe 2015, votat pe articole. Bugetele localităţilor vor avea limite minime obligatorii

Data publicării:
parlament 2 5257307-Mediafax Foto-Mihai Dascalescu-2

Guvernul Ponta IV promite că la anul nu vor creşte taxele şi impozitele. În plus, noul ministru de Finanţe Darius Vârlcov este optimist: în 2015 TVA ar urma să se reducă pentru alimente.

Tăierea investițiilor este o mantră pe care am auzit-o foarte des. În baza textului pe care îl aveți în față, este foarte simplu de văzut că, de la 35 de miliarde de lei alocate în 2014, alocarea pentru 2015 este de 44 de miliarde de lei, deci o creştere cu 9 mliarde”, a declarat premierul.

Pentru TVA la alimente, dacă vă referiți la carne, impactul pentru un an de zile ar fi de aproximativ 1,6 miliarde, dacă am reduce TVA de la 24% la 9%, pentru legume fructe - de aproximativ 0,9 mld, tot așa impactul pentru un an de zile”, a spus Darius Vâlcov.

PNL şi PDL au criticat proiectul de Buget pentru 2015, pe care îl consideră nerealist. Opoziţia susţine că acest buget ar stimula evaziunea, şi nu crearea de locuri de muncă.

Bugetul pe anul 2015 este un plagiat marca Ponta al bugetului 2014 și chiar în esență e mai rău, pentru că aceste proiect ne spulberă orice speranță de mai bine”, a spus Eugen Nicolaescu, deputat PNL.

Chiar dacă Victor Ponta a făcut un apel la toţi parlamentarii să voteze legea Bugetului, grupurile PNL şi PDL au anunţat deja că vor vota împotrivă. La rândul său, UDMR va decide ce poziţie va lua după încheierea dezbaterilor.

Până acum un singur amendament pentru sumplimentarea veniturilor pentru autorităţile locale a trecut de Parlament. Amendament iniţiat de ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, şi ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea.

„Este o problemă aproape veşnică referitoare la subfinanţarea autorităţilor locale, în special pentru comune. În fiecare an, în trimestrul 4 comunele descopereau că nu au suficienţi bani pentu salarii, pentru cei cu handicap. Prin acest amendament sunt nişte minime obligatorii de venituri pentru unităţile administrativ teritoriale, adică 1,5 milioane lei prentru comune, 6 milioane lei pentru oraşe, 25 milioane lei pentru municipii, 50 de milioane pentru reşedinţele de judeţ, 80 de milioane pentru consiliile judeţene. Dacă veniturile proprii ale unei comune sunt de exemplu un milion, atunci prin efectul acestei legi, ea primeşte, prin echilibrare, 500.000 lei, după ce se face acestă operaţiune, din sumele care au rămas după această completare a veniturilor localităţilor, se mai repartizează 15% din suma rămasă în funcţie de populaţie, 15% în funcţie de suprafaţă, iar 15% împărţite în mod egal pentru localităţile care au avut 90% grad de colectare şi pentru cele are au făcut proiecte europene”, a explicat Liviu Dragnea.

Proiectul de buget pentru anul viitor a intrat în plen după 3 zile de dezbateri în comisiile de specialitate. Aleşii şi-au propus ca votul final pentru legea bugetului de stat pentru 2015 va avea loc duminică, înainte de depunerea jurământului în faţa Parlamentului a lui Klaus Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri