Bugetul nou desparte prietenii vechi. Tăriceanu s-a contrat cu Liviu Dragnea

Data publicării:
dragnea-1

„Mi se pare evident că bugetul seamănă cu un fel de mâncare cu varză cu carne cu varză. E adevărat că poate e varza de Bruxelles, dar nu mă încântă acest lucru,” spune Călin Popescu Tăriceanu - preşedintele ALDE.

Nu pot să nu constat că partenerii noştri de coaliţie au votat împotriva măririi pensiilor cu 5%. Nu înţeleg de ce, nici ce înseamnă buget varză cu carne, dacă guvernul nostru ar fi rămas pe acest buget, tot varză cu carne era. Sunt profund dezamăgit,” declară Liviu Dragnea - preşedintele PSD.

Am constatat cu neplăcută surpridere surprinderea colegului meu antevorbitor. Bugetul în ansamblu este prost,” mai spune Tăriceanu.

Ne-am cam săturat de exerciţii de imagine fără substanță și fără fundament. Nu am fost de acord cu această expresie care nu avea ce să caute în Parlamentul României. Discutăm de un buget varză pe carne”, adaugă Liviu Dragnea.

Parlamentarii au votat bugetul pentru anul 2016. Au fost 309 voturi „pentru” și13 voturi „împotrivă”. Acesta prevede venituri totale de peste 231 de miliarde de lei, în creştere faţă de anul acesta. De asemenea, pentru anul viitor, Educaţia şi Sănătatea au primit bani în plus la buget, o suplimentare de peste 3 miliarde de lei la Sănătate şi 2,3 miliarde de lei la Educaţie. O atenţie specială vor primi şi proiectele de infrastructură, care vor avea alocaţi bani în plus în funcţie de evoluţia lucrărilor.

Parlamentul a finalizat marți dezbaterile pe bugetul pe 2016, prin adoptarea celor 12 anexe (anexa 3 cu 55 de subdiviziuni). Acestea au totalizat 299 de amendamente, cele mai multe înregistrându-se la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (79) și la Ministerul Transporturilor (83), potrivit unui comunicat al Camerei Deputaților.

În ceea ce privește legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016, dezbătută marți de Parlament, aceasta prevede și autorizează veniturile pe capitole și subcapitole și la cheltuieli, pe destinații pentru bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru șomaj, sinteza bugetelor instituțiilor publice finanțate parțial din venituri proprii, precum și reglementări specifice exercițiului bugetar al anului viitor.

Principalele prevederi ale legii se referă la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale pe anul 2016, care este de 2.681 lei, precum și la valoarea punctului de pensie care ajunge, anul viitor, la 871,7 lei. În anul 2016, indicele de corecție prevăzut la legea privind sistemul unitar de pensii publice este de 1,09.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri