C. P. Tăriceanu: Parlamentul nu este o multinațională

Data actualizării: Data publicării:
tariceanu - fbb

Președintele ales al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, spune că Parlamentul trebuie să își asume rolul de principal legiuitor, adăugând că forul legislativ „nu este o multinațională” și nu funcționează în logica unei astfel de companii, potrivit Agerpres.

tariceanu - fbb

„Votul dat de români în 11 decembrie ne oferă o legitimitate reînnoită. (...) Un nou Parlament, cu legitimitatea reconfirmată, este un lucru esențial pentru orice stat de drept și pentru orice democrație. Un principiu fundamental al democrației va trebui să fie reconfirmat în noua legislatură — anume controlul și echilibrul reciproc al puterilor în stat. Parlamentul răspunde în fața românilor, cetățenilor care i-au acordat votul de încredere. Controlul asupra Legislativului este exercitat de adevărații stăpâni ai României și nu de conducătorii vremelnici ai unor instituții. Parlamentul trebuie să își asume rolul de principal legiuitor. Parlamentul nu este o multinațională și nu funcționează în logica unei multinaționale. Parlamentarii nu au șef și nu au mandat imperativ”, a declarat Tăriceanu, miercuri, de la tribuna Senatului.

El a punctat că Parlamentul este „elementul de bază al democrației liberale”, iar un Legislativ puternic nu poate reprezenta decât „un lucru benefic” pentru România.

„Dacă ne dorim mai multă democrație, trebuie să avem un Parlament activ în a-și exercita rolul său constituțional. Ne aflăm în fața unui moment decisiv pentru România și pentru viitorul țării noastre. Este momentul în care decidem dacă România este un stat suveran, în care deciziile importante se iau în țară, de către cei pe care românii îi aleg sau dacă este un stat de mâna a doua, în care deciziile sunt dictate de alții și executate de oameni numiți și nu aleși. Trebuie să revenim la normalitatea unei democrații liberale în care Guvernul este politic, adică ales prin votul parlamentarilor și exprimând și respectând voința poporului manifestată la alegeri. Este momentul în care decidem dacă Parlamentul își asumă rolul constituțional și este o instituție puternică sau este o instituție controlabilă, mai degrabă cu rol decorativ”, a mai spus președintele Senatului.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri