C. T. Popescu: Aproape l-aş numi pe K. Iohannis preşedinte de campanie

Data actualizării: Data publicării:
cristian tudor popescu

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a analizat la Digi24 patru declaraţii politice ale preşedintelui Klaus Iohannis, privind viitorul guvern şi viitorul premier.

Potrivit jurnalistului, preşedintele nu poate să îl oblige pe Dacian Cioloş să îşi manifeste "simpatia" pentru un partid politic, cu atât mai mult cu cât imaginea politică a actualului premier constă tocmai în faptul că acesta nu este membru al niunei formaţiuni politice. Cu atât mai mult, o astfel de presiune trimite la practicile de dinainte de 1989.

Domnul Iohannis a făcut zilele acestea patru declaraţii nu legale, dar unele corecte, altele incorecte.

Prima – că nu va desemna un premier independent, că acesta trebuie să aibă apartenenţă politică – e o declaraţie legală, dar incorectă, pentru că limitează ringul de negociere după rezultatul alegerilor în mod nejustificat. Dacă partidele ajung la concluzia că vor să desemneze un premier independent, cu ce drept s-ar opune Iohannis unei formule de tipul guvern politic - premier independent.

A doua – dacă Cioloş doreşte să fie premier, atunci trebuie să intre într-un partid sau măcar să-şi manifeste simpatia – las la o parte absurdul comic că trebuie să îşi manifesti simpatia. Cum să obligi pe cineva să-şi manifeste simpatia? Forţarea lui Cioloş i-a arătat drumul permis – intrarea în PNL. Asta are rădăcinile în practicile PCR, când avansarea în profesie era condiţionată că trebuie să fii membru de partid. Iohannis duce acest şantaj politic dincolo de ultimul etaj, până la cer, la relaţia preşedinte – premir. E o declaraţie incorectă, dar legală.

A treia – că nu va desemna nicio persoană condamnată sau urmărită penal - e corectă, deşi legea nu prevede, e scandalos tocmai că legea nu prevede asta. Ar trebui ca legea să prevadă asta. E moral şi raţional ca o persoană urmărită penal sau condamnată să nu poată fi desemnată premier. Iohannis acoperă acest gol din lege prin această declaratie, scopul său e electoral, dar moral şi raţional, declaraţia e corectă.

A patra – că va respecta majoritatea parlamentară - invalidează sau parează toate acuzele care i se pot aduce legat de precedentele declaraţii. Câtă vreme respectă majoritatea parlamentară, preşedintele poate desemna premierul prin drumul său plat.

Acesta e bilanţul noului preşedinte jucător. Aproape l-aş numi pe Klaus Iohannis preşedinte de campanie. Doi ani pare că a tăcut pregătindu-se pentru a vorbi în campanie. Nu ştiu dacă va mai vorbi şi peste 4 ani.

Gestul său de a-l sili pe Dacian Cioloş să-şi manifeste o legătură cât mai mică cu PNL e o încercare de transfer de imagine. PNL nu are niciun tractor de imagine, dar nu cred că dacă Cioloş ar intra în PNL ar mai avea acelaşi capital politic de imagine pe care să-l transfere PNL. Atât timp cât e perceput ca apolitic, asta e baza capitalului său. Nu e o soluţie eficientă ce vrea Iohannis”, a declarat Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri