C. T. Popescu: „Dl. Ponta îl reînvie pe Traian Băsescu. Îi reface metodele pas cu pas”

Data publicării:
PONTA BASESCU

Cristian Tudor Popescu spune că Victor Ponta este „un ins care în 48 de ore își calcă în picioare cuvântul”.

Codul cavaleresc al onoarei, al cuvântului dat - această valoare a călcat-o în picioare, înainte de orice discuție, premierul României, în văzul cetățenilor”, a spus jurnalistul, amintind că cetățenii tind să imite comportamentul politicienilor, în condițiile în care codul onoarei nu există „aproape deloc” în România.

Dl. Ponta nu a făcut decât să întărească acest dispreț pentru cuvântul dat. Dl. Ponta îl reînvie pe Traian Băsescu. Sigur, nu are stilistica de mare agresivitate și mârlănie a lui Traian Băsescu, dar metodele i le reface pas cu pas”, a spus Cristian Tudor Popescu.

El a amintit de declarațiile fostului președinte dinaintea referendumului din 2012 – întâi a spus că nu vrea să fie „președinte la masa verde” și a chemat românii să voteze la referendum, apoi a spus că „numai boul e consecvent” și a făcut apel la boicotarea referendumului.

Un alt element comun al discursului celor doi este amenințarea venită din partea Rusiei.

Același comportament al lui Traian Băsescu, care a încercat să-și rezolve problemele interne de imagine, de conflict politic, amintind mereu de amenințarea rusească – asta a fost o marotă a d-lui Băsescu, în care se așeza ca protectorul României în fața Rusiei lui Putin. (...) Iat-o acum la dl. Ponta, care, într-o poveste care ține de procuratură, de niște acte, de justiție, hodoronc-tronc vine și spune: Rusia profită, se întronează haosul. Dacă nu mai este prim-ministru Victor Ponta, nu că România nu mai are prim-ministru în general, se desființează funcția, ci că nu mai e dl Ponta prim-ministru, se înființează haosul”, a spus Cristian Tudor Popescu.

El a amintit că și Nicolae Ceaușescu „a trăit din această iluzie” că este scutul în fața rușilor.

Jurnalistul mai spune că „suspendarea unui premier e un act democratic, obișnuit, în orice țară, sunt proceduri standard, se preia interimatul de către cineva”. El a amintit de cazuri, în România post-decembristă, de prim-miniștri care au demisionat și „nu s-a prăbușit țara”. Cu atât mai mult cu cât România nu este în criză în acest moment, iar Rusia nu ne afectează în mod direct.

Dl. Ponta comite din nou cea mai gravă lezare a civilizației politice din România, în sensul în care a făcut-o de atâtea ori Traian Băsescu, înainte de orice prin modelul uman pe care îl oferă acestei țări, își calcă propriul cuvânt în picioare”, mai spune Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul adaugă că premierul folosește un limbaj dublu atunci când vorbește cu presa străină și atunci când face declarații pentru publicul din România. Mai mult, e preocupat și de reacția diplomaților străini de la București.

E preocupat de ambasade pentru că încearcă să mai aibă un viitor politic. Nu poți să ai un viitor politic închis în propria țară. Reacția ambasadelor este doar primul nivel. În cancelariile occidentale, ce face dl. Ponta e perceput foarte exact”, a adăugat Cristian Tudor Popescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri