Cabinetul lui Victor Ponta ar putea suferi modificări până la toamnă

Data publicării:
guvern

Până la începerea campaniei electorale, premierul are o sarcină dificilă. Trebuie să reconfigureze Guvernul, după plecările din ultima perioadă.

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a anunțat că Uniunea Democrată a Maghiarilor rămâne în coaliția de guvernare, dar el personal o să se retragă din guvern și o să-și dea demisia din funcția de ministru al Culturii și vicepremier. Kelemen Hunor şi-a anunţat retragerea din executiv în urma unor neînţelegeri de ordin diplomatic între România și Ungaria.

Dan Şova a părăsit şi el portofoliul pe care îl deţinea la Transporturi, motivând că vrea să susţină viitorul candidat PSD la prezidenţiale. Pentru el, însă, s-a găsit repede înlocuitor, în persoana lui Ioan Rus.

Victor Ponta va trebui să găsească un succesor şi pentru Liviu Voinea, ministrul bugetului, care a fost ales membru al consiliului de administraţie al BNR.

Surse din Guvern spun că şi Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, ar urma să plece din Executiv, iar locul său să fie luat de Mihnea Costoiu, actualul ministru al Cercetării. Titularul de la Educaţie neagă însă că Victor Ponta ar fi nemulţumit de activitatea sa.

„Am discuții permanente cu premierul. N-am sesizat o nemulțumire. Dimpotrivă. Ne consultam, simt un sprijin important”, a declarat Remus Pricopie, duminică seara, în emisiunea „Kilometrul 0” de la Digi2..

O altă posibilitate discutată este comasarea unor ministere - Bugetul cu Finanţele, Cercetarea cu Educaţia, Apele şi Pădurile să treacă la Mediu, iar Energia la Ministerul Economiei. Aceste fuziuni vor schimba structura guvernului, iar noul cabinet va trebui să revină în Parlament pentru un vot de încredere.

Chiar dacă nu vor fi comasate ministerele, mai mulţi miniştri riscă să fie înlocuiţi. PNL cere demisia lui Eugen Teodorovici pentru rezultatele slabe în absorbţia fondurilor europene, iar Liviu Dragnea ar putea să părăsească Ministerul Dezvoltarii pentru a prelua conducerea campaniei electorale pentru prezidenţiale

Pentru a avea mai mare susţinere la prezidenţiale, în cazul în care se va hotărî să candideze, Victor Ponta ar putea să introducă la nivelul structurilor de vârf ale guvernului gruparea lui Călin Popescu Tăriceanu sau Partidul Poporului Dan Diaconescu.

Schimbările în Guvern se vor face cel mai probabil în a doua parte a lunii august, după rectificarea bugetară şi înainte de a începe campania electorală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...