Cadou de la Guvern pentru foștii președinți

Data actualizării: Data publicării:
basescu iliescu constatntinescu presidency.ro

În ședința de Guvern de vineri, Cabinetul Tudose a adoptat și o ordonanță de urgență de modificare a legii care reglementează privilegiile foștiilor președinți ai României. Ca urmare a deciziei Executivului, foștii șefi de stat vor avea dreptul să primească spre folosință un al doilea spațiu.

basescu iliescu constatntinescu presidency.ro
Sursă foto: presidency.ro

Ordonanța de Urgență care modifică Legea nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român a apărut luni în Monitorul Oficial, drept pentru care actul normativ este deja în vigoare. De menționat că, în comparație cu celelalte ordonanțe adoptate vinerea trecută, despre aceasta nu au fost oferite informații din partea Guvernului.

Una din modificările aduse de Cabinetul Tudose vizează art. 2 lit. a) din Legea nr. 406/2001. Potrivit acesteia, foștii șefi de stat au dreptul la „folosința gratuită a unei locuințe de protocol și a unui spațiu pentru organizarea cabinetului de lucru, încadrat cu un post de consilier și un post de secretar, ambele atribuite cu destinația de reședință”.

Pe forma veche a legii, foștii președinți aveau dreptul la „folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţa, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar”.

Cu alte cuvinte, spațiul pentru cabinetul de lucru făcea parte din locuința de protocol. Or, acum, spațiul va fi separat.

Tot prin ordonanța de urgență adoptată vineri, Guvernul a introdus în lege posibilitatea ca foștii președinți să beneficieze, „în perioada executării lucrărilor de reparații capitale la imobilul atribuit cu destinația de reședință”, de folosința gratuită pe o perioadă de maximum 12 luni a unei locuințe cu suprafața maximă de 200 metri pătrați.

Pe lângă drepturile recent introduse, legea mai acordă foștilor președinți o indemnizație lunară în cuantum de 75% din indemnizația acordată președintelui în funcție (adică, aproximativ 13.000 lei pe lună), folosința gratuită a unui autoturism și dreptul la pază și protecție.

Problema spațiului pentru cabinetul de lucru a fost ridicată, în 2015, de fostul președinte Traian Băsescu. Când s-a mutat în reședința pusă la dispoziția sa de RA-APPS, Băsescu a arătat, printr-o scrisoare, că imobilul nu dispune de spațiu pentru organizarea unui cabinet de lucru în care să lucreze cel puțin cu un secretar și un consilier. De asemenea, fostul șef al statului reclama că vila din cartierul Primăverii nu are salon de primire pentru vizitatori și nici garaj și că nu asigură protecția locatarilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri